Erişilebilirlik

Çevreci Şirketler Büyük Pastadan Pay Almak İstiyor


İklim değişikliğini önlemek için çalışan birçok bilimadamı ve siyasetçi, iş dünyasının çevreci değişikliklere uyum sağlaması gerektiği konusunda ısrarlı. İngiltere’nin dört bir yanında çevreyle uyumlu ürünler üreten şirketler hızla yayılıyor. Brighton kentindeki İngiliz girişimciler, yeşil iş alanları için ayrılan 6 trilyon dolarlık pastadan pay alabilmek için canla başla çalışıyor.

Lizzie Lee annesinin bit pazarında bulduğu eski dantel parçasını dikiyor. Geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmaya 10 yıl önce başlayan Lee, el becerisini Brighton’daki atölyesinde küçük ölçekli bir işe dönüştürmüş. Bu fikrin aklına Hindistan seyahati sırasında geldiğini söyleyen Lee şöyle konuşuyor: “Hindistan’da çöpler apaçık ortada. İngiltere’de yaşarken çöplerin farkına varmıyorsunuz çünkü bir ürünü kullanıp çöpe attıktan sonra çöpler hemen toplanıp atık arazilerine götürülüyor. Ancak Hindistan’da her yerde çöp yığınlarını görüyorsunuz.” Lizzie Lee, plastik süt kutularından lambalar yapıyor. Plastik kutuları eritip dantelin üzerine basıyor. Şirketini 5 yıl önce kuran Lee, müşterilerinin yeşil ürünlere bağlandıklarını söylüyor. Lee, “Müşteriler eskiden geri dönüştürülmüş malzeme kullandığım için ürünlerimi değersiz görürlerdi. Şimdiyse çevreyle uyumlu ürünler almak istiyorlar,” diyor.

Lee’nin şirketi, iklim değişikliği kaygılarıyla çevreci uygulamalara yönelen çok sayıda küçük şirketten biri. Çevre örgütü Climate Group’un Yöneticisi Steven Howard, çevreci eğilimin yararlı olduğunu söylüyor. Howard yeni elektrikli otomobiller için pil üreten çok sayıda şirket kurulduğunu anlatıyor ve bu şirketlerin çok çabuk büyüdüğünü belirtiyor.

Ancak bazı şirketler, çevrecilik modası nedeniyle zarar ediyor. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren Manzur Haydar’ın şirketi, 20 yıldır çok iyi iş yapıyordu. Ancak Haydar, Londra’da havayı kirleten araçların ücrete tabi tutulduğu düşük emisyon sahalarının maliyeti arttırdığını söylüyor. Haydar’a göre yüksek emisyonlu araçlara kesilen cezalar çok fazla. Bu nedenle de çok sayıda şirket iflas etti. Bankaların şirketini ayakta tutabilmesi için gereken krediyi vermemesinden korkan Haydar, “Hükümet, küçük ve orta ölçekli şirketlerin başarılı olmasını istiyorsa bize destek olmalı,” diyor.

Uzmanlara göre, yürürlüğe giren yeni çevre yasaları nedeniyle turizm ve inşaat sektörüyle bazı perakendeciler krize sürüklenecek. Climate Group’tan Steven Howard, hükümetin, şirketlerin değişime ayak uydurmaya hazır olması gerektiğini söylüyor. Howard’a göre küçük ve orta ölçekli şirketlerin hızlı değişimlere ayak uydurmasını sağlamak büyük bir sorun ve şirketleri bilgilendirmede hükümete çok iş düşüyor.

Lizzie Lee için iklim değişikliğine ilişkin yeni kurallar bir yandan çevreyi korurken bir yanda da geçimini sağlamak anlamına geliyor. Lee, “Yapacağım katkı, okyanusta küçük bir damla kadar da olsa insanların kullanılmış malzemeleri geriye dönüştürmesini çok seviyorum,” diyor. Lizzie Lee, ısıtması olmayan bu atölyede geç saatlere kadar çalışıyor. Lee, geri dönüştürülmüş malzemelerden yaptığı ürünlerin son halini görmenin kendisini mutlu ettiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG