Erişilebilirlik

Türkiye - İsrail Arasında Yeni Gerginlik


Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir kriz daha patlak verdi. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un, İsrail'in "Kurtlar Vadisi" dizisine ilişkin rahatsızlığını iletmek üzere çağırdığı Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u daha alçak bir kanepeye oturtması sert tepkiyle karşılandı. Olay üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Ankara Büyükelçisi'ne duyulan rahatsızlığı iletti.

"Herkes haddini bilecek!" Bu ifadeler, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasından önce Bakanlık tarafından yapılan açıklamada yer aldı. Dışişleri Bakanlığı, İsrail tarafına bu mesajın verileceğinin altı çizdi. Günün ilerleyen saatlerinde Başbakan Erdoğan da Rusya'ya ziyareti öncesinde açıklama yaptı.

"İsrail'in tutumu diplomatik bir skandal mıdır? Yoksa İsrail'in Türkiye eski büyükelçisi Alon Liel konuya ilişkin yaptığı açıklamada belirttiği gibi "yeni tür bir diplomasi" midir?" Bu soruları Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk değerlendirdi.

Yeni gerilim, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Pazar günü Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi patlak verdi. İsrail basını İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın Barak'ın ziyareti öncesinde ikili ilişkileri "yumuşatmaya yönelik girişimleri torpillemek" istediğini ve bu yüzden tansiyonu yükselttiğini iddia ediyordu. Sanberk "ne olursa olsun Türkiye'nin asıl tutumunun bundan sonra bu skandalın örtpas edilmesi önlemek olması gerektiğini" belirtti.

Olayın ardından İsrail basınında Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un tutumunun Ankara ile kurulan "stratejik çıkarlara zarar verici" nitelikte olduğu yönünde değerlendirmeler yer almıştı. Sanberk'e göre İsrail-Türkiye ilişkilerini stratejik olarak nitelendirilmesi en başından yanlış.

Emekli Büyükelçi Sanberk Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son krizi böyle değerlendirdi. Görüşmenin ardından da yine Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada: "Tarih boyunca Yahudiler her dara düştüklerinde Türkler kendilerine ellerini uzatmışlardır. "Türkiye'nin İsrail'e ahlak dersi verecek son ülke" olduğu yönündeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz. İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer alan Türkiye'ye yönelik ifadelerin iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan sözler olduğuna inanıyor, açıklamadaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz" denildi.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG