Erişilebilirlik

12 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times Çin’in izlediği ekonomik politikaların diğer ülkelere zarar verdiğini öne sürüyor. Gazete, Çin’in bu politikalarını değiştirmemesi durumunda korumacı önlemlerin kaçınılmaz olacağını öne sürüyor:

“Obama yönetimi siyasi baskılara boyun eğdi ve Çin tekerlekleri ile çelik borularına alışılmamış gümrük vergileri koydu. Hem Washington’un hem de diğer başkentlerin Çin’e karşı sabrı giderek azalıyor. Hindistan, Çin’e karşı çeşitli ticari davalar açtı. Asya-Pasifik Ekonomik Forumu, Çin’in kendi para birimini manipüle etmesine karşı Asya paralarının değerinin piyasa koşullarınca belirlenmesi çağrısında bulundu. Çin’le yaşanacak bir ticaret savaşının sonuçları çok yıkıcı olacaktır ve dünya ekonomisine büyük zarar verecektir. Bunun için ihtiyatlı davranmak gerekiyor. Ancak Çin bu politikalarını sürdürürse, kimse daha fazla ihtiyatlı davranmaya devam edemeyecektir.”

USA Today havaalanlarında güvenliği sağlamak için vücut taraması yapacak tarayıcıların kullanılmasını destekliyor. Gazete, yolcuların mahremiyetinin korunması için gerekli önlemlerin de alınmasını istiyor:

“Bu makineler, metal detektörlerin görmediği plastik tabancaları, seramik bıçakları ve iç çamaşırında saklanan patlayıcıları tespit edebiliyor. Teknolojideki gelişmeler sayesinde vücut tarayıcıları artık eskisi kadar mahremiyeti ihlal etmiyor. Artık vücudun belli bölgeleri belirsiz hale getirilerek yolcuların tanınmasının önüne geçilebiliyor. Görüntüleri izleyen operatör bir başka odada bulunuyor ve kaygı verici bir durumda, taramayı yapan görevliyle temas kuruyor. Bu tür önlemler, güvenlik kaygısı ile mahremiyetin korunması arasında kabul edilebilir bir denge oluşturuyor. Bir uçağa binmenin bu kadar rahatsızlık vermesi hoş bir durum olmasa da, bomba taşıyan birisiyle aynı uçağa binmekten çok daha iyidir.”

Boston Globe Senato çoğunluk lideri Harry Reid’in Başkan Obama hakkında ırkçı ifadeler kullanmasını eleştiriyor. Ancak gazete, seçim kampanyası sırasında kullanılan bu ifadeler için Reid’in istfa etmesi gerekmediğini savunuyor:

“Cumhuriyetçiler, bu yaşananları 2002 yılında Senato çoğunluk lideri olan Trent Lott’un başına gelenlere benzetiyorlar ve Lott gibi Reid’in de istifasını vermesini istiyorlar. Oysa bu iki durum birbiriyle kıyaslanamaz. Lott, Storm Thurmond’un 1948’deki ayrımcı tavrını açıkça desteklemişti. Reid ise, Senator Obama’nın seçilme şansını değerlendirirken Amerikalı seçmenlerin tavrıyla ilgili bir değerlendirmede bulundu. Reid’in 2006’dan bu yana Obama’nın başkanlığa aday olmasını desteklediği düşünülürse, bu ifadelerin bir eleştiri olmadığı da anlaşılır. Dolayısıyla Reid’in görevini sürdüremeyecek kadar ırkçı biri olduğu söylenemez ancak yine de kullandığı ifadele daha fazla dikkat etmesi gerekirdi.”

Christian Science Monitor C-Span televizyonun sağlık reformu tartışmalarını canlı yayınlama talebine ihtiyatlı yaklaşıyor. Gazete, bu önerinin kabul edilmesi durumunda uzlaşma çabalarına zarar verebileceğini belirtiyor:

“Televizyon kameralarının, Kongre üyelerini özel çıkarları savunmaktan vazgeçirebileceği öne sürülebilir. Ancak Kongre üyeleri arasındaki görüşmelerin gizli kalmasının, onları lobicilere karşı koruduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca şu ana kadar sağlık reformuyla ilgili yapılan yayınlar da lobicilerin akıttıkları paraları ya da partizan yaklaşımları durdurmaya yetmedi. Görüşmelerin televizyondan yayınlanması da kapalı kapılar arkasındaki pazarlıkları önlemeyecektir. Zaten Kongre üyelerinin bir uzlaşmaya varabilmesi için bu tür pazarlıklar da gereklidir. Aksi takdirde, sadece büyük bir gösteri izlemekle yetinmek zorunda kalırız.”

XS
SM
MD
LG