Erişilebilirlik

İşsizlik Obama'nın Başını Ağrıtıyor


Obama’nın ekonomi danışmanları, yavaş giden ekonomik iyileşmenin hızlandırılabilmesi için istihdam yaratma konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini düşünüyor.

Bir yıldan kısa süre önce Başkan Barack Obama Amerikan tarihinin en büyük ekonomik teşvik paketinin altına imza attı. Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Christina Romer, pakete rağmen başka ek önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Romer, “Daha fazla şey yapmamız gerektiği gün gibi ortada” diyor.

ABC Televizyonu’nun hazırladığı “This Week” programında açıklamalarda bulunan Romer, 787 milyar dolarlık teşvik paketindeki işsizlik maaşı ve eyaletlere yardım maddelerinin mutlaka kapsamının genişletilmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak Romer’a göre, yeni önlemler de alınması gerekiyor. Romer, örnek olarak, iş yerlerine yeni personel almaları için vergi teşviki sağlanması, evlerini daha az enerji sarfeder hale getirenlere nakit geri ödeme yapılması gibi önlemleri veriyor.

Romer son haftalarda iş kayıplarının biraz da olsa azalmasının ve işsizlik oranının daha istikrarlı hale gelmesinin, her ay neredeyse yüz binlerce kişinin işini kaybettiği ve işsizlik rakamlarının hızla yükseldiği bir yıl öncesine oranla yine de olumlu olduğunu söylüyor.

Romer, “2009’un ilk çeyreğinde, yani Obama ilk göreve geldiğinde ayda yaklaşık 690 bin kişi işini kaybediyordu. Şimdiyse bu rakam azaldı” diye konuşuyor.

Cumhuriyetçiler, Obama’nın Amerikalıların hayat standartlarını iyileştirme vaadini yerine getirmesinin tam zamanı olduğunu söylüyor. Cumhuriyetçi Parti Genel Başkanı Michael Steele de bu görüşte.

Steele, “Obama yönetiminin birinci yılı geride kalıyorken elimizde kutlayacak ne var? Ne işsizlik azaldı, ne 13 trilyon dolarlık borç. Üstelik istihdam yaratma konusunda da önümüzü görebiliyor değiliz” diye konuşuyor.

Geçen ay Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi Amerika’da istihdamı arttırmayı hedefleyen ikinci bir teşvik paketini onayladı. Senato’nun önümüzdeki haftalarda paketi görüşmesi bekleniyor. Obama yönetiminde ekonomi danışmanlığı yapan üst düzey isimler bu girişimi alkışlıyor ancak Amerika’da özel sektörün istihdam yaratması ve ekonomik genişlemeye öncülük etmesi gerektiğini vurguluyor.

Ekonomi uzmanlarının birleştiği nokta, önümüzdeki aylarda Amerika 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadığı en büyük ekonomik durgunluğu geride bırakırken işsizliğin de yavaş yavaş azalacağı öngörüsü. Ancak daha kötümser bazı tanınmış ekonomi uzmanları işsizliğin yeniden artabileceğini ve Amerika’nın bu yıl sona ermeden bir kez daha ekonomik durgunluğun içine sürüklenebileceğini düşünüyor.

XS
SM
MD
LG