Erişilebilirlik

Soğuk Hava Petrol Fiyatlarını da Etkiliyor


Avrupa ve Amerika’da aşırı soğuk hava ve kar yağışı birçok kişinin ölümüne sebep oldu. Hava sıcaklığının bazı ülkelerde sıfırın altında 33 dereceye kadar düşmesi hava, kara ve demiryolu ulaşımı durma noktasına getirdi. Karakış petrol fiyatlarını da etkiliyor.

Son bir haftadır Sibirya’dan gelen aşırı soğuk bir hava dalgasının etkisinde olan Amerika bugün de yer yer kara teslim oldu. Özellikle doğu kıyısındaki eyaletlerde hava sıcaklığının uzun bir süredir sıfırın altında olması petrole talebin artmasına yol açtı.

Amerika’da bir varil ham petrolün fiyatı son 15 ayın en yüksek noktasına yükselerek Çarşamba günü 83 doların üstüne çıktı. Talebin en çok arttığı yakıt ise fuel-oil. Yetkililere göre, aşırı soğuklar nedeniyle talebin kısa bir zaman dilimi içinde yüzde 20 oranında artması, benzin ve mazot fiyatlarını da etkiledi. Başka bir deyişle, “havalar her yerde soğuk, dolayısıyla petrole talep artar” diye düşünen yatırımcılar alıma geçince petrol fiyatları yükselmeye başlıyor. Sadece Amerika değil Çin ve Hindistan gibi büyük enerji tüketicisi ülkelerde de durum aynı.

Amerikalı borsacı Ray Carbone, petrole yatırım için zamanın çok uygun olduğu görüşünde.

Rey Carbone, soğukların devam etmesi ve başka bazı koşulların gerçekleşmesi halinde, petrol fiyatlarının, kısa bir süre içinde, varil başına 100 dolara çıkabileceğini hatta geçebileceğini söylüyor.

Buna rağmen 10 gündür sürekli artan fiyatların dün 83 doların altına düşmesi bazı yatırımcıları kaygılandırdı. Fiyatların az da olsa düşmesini iki nedeni var. Birincisi Amerikan dolarının değer kazanması, ikincisi ise mevcut petrol stoklarının sanıldığından fazla olduğunun anlaşılması.

Rey Carbone’un aksine, Mike Fitzpeatrick adlı başka bir uzman, Amerikan ekonomisindeki durgunluğun fiyatların düşmesine yol açacağını ileri sürüyor.

Uzman fiyatların artmasına sebep olacak koşulların mevcut olmadığını, örneğin elde bol petrol stokları bulunduğunu ve batıdaki ekonomik durgunluk nedeniyle, sanayi sektöründen talebin artmasının beklenmediğini ileri sürüyor.

Petrol fiyatları 2008 yılının yazında varil başına 145 dolara kadar çıkmıştı. Ancak bunun arz-talep ilişkisinden çok spekülatif alımlardan kaynaklandığı sanılıyor.

XS
SM
MD
LG