Erişilebilirlik

7 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post havaalanlarında güvenliği sağlamak için vücut taraması yapılmasını destekliyor. Gazete, yolcuların giysilerinin altından bedenlerinin görünmesini sağlayan bu sistemi gerekli buluyor:

“Ömer Faruk Abdülmuttalib’in çamaşırlarının içine sakladığı patlayıcıyla bir yolcu uçağını patlatmaya çalışmasının ardından, tam vücut tarayıcılarının kullanımı ve gerekliliği konusunda bir tartışma başladı. Bu tarayıcıların yolcuların mahremiyetine zarar vereceği konusunda anlaşılır kaygılar var. Ancak her aşamada yolcuların mahremiyetinin korunması için alınan önlemler bu tür kaygıların gereksiz olduğunu gösteriyor. Abdulmuttalib’in sakladığı patlayıcıyı uçağa sokmayı başarmasının ardından vücut tarayıcılarının bütün havaalanlarında zorunlu ve öncelikli bir güvenlik önlemi olarak hayata geçirilmesi zorunlu kılınmalıdır. Temsilciler Meclisi geçen Haziran ayında bu tür bir uygulamayı yasaklayan bir düzenlemeyi kabul etmişti. Bu tasarı şimdi Senato’da ve Senato bu tasarıyı reddetmelidir.”

Boston Globe ise Abdulmuttalib’in eğitildiği Yemen’e yönelik farklı önlemlerin gündeme geldiğini hatırlatıyor. Gazete, El Kaide’nin daha da güçlenmesine yol açacak aşırı davranışlardan kaçınılmasını istiyor:

“Geçmişte Clinton, Bush ve Obama yönetimleri Yemen hükümetiyle istihbarat paylaşımı ve teröre yönelik ortak operasyonlar gibi konuları yüksek sesle ifade etmekten kaçındılar. Şimdi de Başkan Obama Yemen’e karşı bir askeri operasyon düzenlenmesi yönündeki çağrılara direnmelidir. Amerika’nın bir Müslüman ülkede daha savaşa girmesi kadar El Kaide yöneticilerini sevindirecek bir başka olay yoktur. Amerika, Yemenli yetkililere teröre karşı yürüttükleri kendi yerel savaşlarında elinden gelen her türlü desteği vermelidir. Ancak Yemen politikasını da düşük profilli tutmalıdır.”

Los Angeles Times Afganistan’da yedi CIA ajanının öldüğü saldırının ardından bu ülkedeki istihbarat çalışmalarını sorguluyor. Gazete, istihbarat çalışmalarının sadece militanların yakalanmasına odaklanmasını eleştiriyor:

“İsyancılara karşı yürütülen bir mücadelenin kazanılmasını veya kaybedilmesini belirleyen şey halkın desteğidir. Afganistan’daki askeri istihbaratın başında bulunan General Michael Flynn’in hazırladığı rapora göre, bu ülkedeki Amerikan istihbarat kurumları yerel siyasi ve ekonomik konuları büyük ölçüde göz ardı ediyorlar. Yerel düzeydeki ittifaklarla ilgilenmiyorlar ve savaşın kazanılmasında önemli bilgiler verebilecek kişilerle yeterli ilişkileri yok. Dolayısıyla yürütülen savaşla ilgili yeterince faydalı bilgiler toplayamıyorlar. Amerikan güçlerinin Taleban’ın alt düzeydeki militanlarını ve destekçilerini bu örgütten uzaklaştırabilmesi gerekiyor. Bunun için de istihbarata ihtiyaçları var.”

USA Today Amerika’da suç oranlarının ciddi ölçüde düştüğünü hatırlatıyor. Gazete bu durumu, cezaevindeki suçluların sayısının artmasına ve polisin ileri teknoloji kullanmasına bağlıyor:

“Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, kaygı verici bazı hususlar da var. Ekonomik kriz koşullarıyla sağlık harcamaları ve emekli maaşları gibi zorunlu harcamalar nedeniyle eyaletler ve yerel yönetimler, ciddi bir bütçe sorunu yaşıyorlar. Bu nedenle cezaevlerindeki mahkumların erken salınması ve polise ayrılan ödeneklerin azaltılması gibi önlemler gündeme geliyor. Bir yönetim açısından kamu güvenliğinden daha önemli bir mesele yoktur. Eğer yetkililer bu sorumluluklarını ciddiye almazlarsa, son 20 yıldır azalan suç oranları yeniden yükselmeye başlayacaktır.”

XS
SM
MD
LG