Erişilebilirlik

ABD'de Sağlık Sigortası Olmayanlar İtfaiyeyi Arıyor


İtfaiye eri ve ilk yardım görevlisi Jon Botwin her türlü acil yardım için göreve hazır. Olay yerinde Jon yangınla değil tıbbi yardıma ihtiyacı olanlarla ilgileniyor. “Bu işte iyi olabilmek için her türlü durumu idare edebilmeniz gerekiyor,” diyen Botwin’e göre itfaiye her türlü sağlık hizmeti ve yardım çalışmasını yapabilecek durumda.

İtfaiyeciler her geçen gün daha fazla ilk yardım hizmeti veriyor. Ekipler olay yerine derhal ulaşıyor ve ambulans gelene kadar sağlık hizmetleri de veriyor. Washington gibi büyük şehirlerde acil yardım çağrılarına en hızlı yanıtı verebilmek için itfaiyeler tıbbi personel taşıyan araçlardan faydalanıyor. Washington’da suç oranının yüksek olduğu yoksul semtlerden birinde hizmet veren itfaiye merkezi, genelde acil tıbbi yardım için aranıyor. Çünkü mahalle sakinlerinin çoğunun sağlık sigortası yok. İnsanlar tıbbi yardım gerektiğinde Acil Yardım’ı arıyor. Örneğin itfaiyeci Jon Botwin önce evden kaçan 12 yaşındaki bir kız çocuğuna yardımcı olmaya, onu evine geri dönmeye iknaya çalışıyor. Sonra da astım krizi geçiren bir hastaya müdahale ediyor ve göğüs ağrılarından şikayet eden bir diğer kişinin hastaneye götürülmesini sağlıyor. Jon çoğu zaman aynı kişileri tekrar tekrar görüyor. Ancak itfaiye eri Botwin’e göre Acil Servis hizmeti sisteme pahalıya mal oluyor. Çünkü sigortası olmayanlar gördükleri tedavi için para ödemediklerinden para verip doktora gitmektense itfaiyeyi çağırıyorlar. Bu da sağlık sigorta sistemi üzerinde yük oluşturuyor.

İtfaiye merkezi 10 gün içinde onlarca çağrıya yanıt veriyor. İtfaiyeci ve ilk yardım görevlisi Kianna Loften midesinden rahatsız yaşlı bir kadına yardım etmeye çalışıyor. Bu çağrıya yaklaşık 10 itfaiye görevlisi yanıt vermiş. Kianna hastaları eğitmek için de uğraşıyor. İçinde dört personel bulunan araçların 24 saatlik maliyeti 3000 Dolar’dan fazla. Bu rakam itfaiye araçlarını sağlık sorunları için kullanmanın ne kadar masraflı olduğunu gösteriyor. Jonathan Johnson de tıbbi yardım çağrılarının itfaiye sistemine yük getirdiğini düşünenlerden. Johnson’a göre bu üzücü bir durum çünkü sistem artık bu yükü kaldıramaz hale geliyor. Washington İtfaiye Dairesi acil yardım sistemini suistimal edenleri belirlemeye çalışıyor. Yetkililer bu kişilerin sağlık kontrolünden geçebilmesi için başka yöntemler yaratmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG