Erişilebilirlik

Uzakdoğu’da Korsancılığa Karşı Mücadele Çabaları


Vietnam’daki Ho Şi Minh kenti sokaklarında korsan film, müzik ve yazılım satılıyor. Bir araştırmaya göre Vietnam’daki yazılımların yüzde 85’i korsan. Birçok sokakta dükkanlar korsan CD ve DVD’ler satıyor. Satıcılar DVD’leri vitrine koymuyor, yalnızca müşteriler sorarsa çıkarıyorlar.

Tayland’daki alışveriş merkezinde de işletmeciler korsan ürünleri polisten saklamak için aynı yönteme başvuruyor. Telif haklarını savunan bir avukat Darani Vachanavuttivong şöyle konuşuyor: “Şimdilerde bu işi arabalarda, minibüslerde bile yapıyorlar. Teknolojik ekipmanınız varsa kolayca CD ve DVD kopyalayabilirsiniz.” Bunun Tayland’da milyonlarca dolarlık bir sektör olduğunu söyleyen Vachanavuttivong, “Tayland’da korsan film, müzik ve yazılım sektörüyle etkili biçimde mücadele edecek polis istiyoruz,” diye konuşuyor.

Hong Kong’da da polisin etkili çabaları korsan ürünlerle mücadelede başarı sağlamış. Kısaca BSA olarak da bilinen Yazılım Envanter Yönetimi Hong Kong temsilcisi olan Belinda Lui, beş yıl önce sokaklarda her yerde korsan ürünlerin satıldığını söylüyor. Ancak şimdi BSA işyerlerinde korsan yazılım yüklü bilgisayar olup olmadığını kontrol ediyor. BSA’ya göre yazılım korsanlığı 2008 yılında Hong Kong, Brezilya ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 50 ülkede azaldı. Bununla birlikte bu durum Asya ülkelerinde, özellikle de ekonomik büyüme, artan bilgisayar satışları ve Internet’e erişimin artması yüzünden yaygın.

Yazılım kopyalayarak ayda 4000 Dolar kazanan Filipinli bir korsan üretici, yetkililerin para cezası uyarılarının ardından bu işten vazgeçmiş. Bu kişi, “Korsan yazılım ve oyun satan bilgisayar dükkanlarının çoğu bizden alışveriş yapıyordu. Ancak BSA ve Filipinli yetkililer dükkanlarına uyarı asınca, bizden mal almaktan vazgeçtiler,” diyor. Asya’da birçok devlet, telif hakları ihlallerine karşı yürütülen mücadelede başarı kazandı. Ancak, ucuz yazılım kullanan bilgisayar piyasalarının genişlemesi yüzünden korsan sektörün, birçok üreticiyi milyarlarca dolar kaybetmeye ve devletleri de vergi gelirlerinden yoksun bırakmaya devam etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG