Erişilebilirlik

Çevre Suçlarıyla Mücadele


Çevre Suçlarıyla Mücadele
Çevre Suçlarıyla Mücadele
<!-- IMAGE -->

Çevre suçu ciddi ve giderek büyüyen bir uluslararası sorun. Bu sorunun içinde birçok ülkede yasalara aykırı olarak hava, su ve toprak kirliliği, vahşi yaşamda kaçakçılık, balık yuvalarını tahrip, ormanları yok etme ve doğal kaynakları tüketme yer alıyor. Bu tehditle mücadele etme görevini, uluslararası polis örgütü INTERPOL’a bağlı Çevre Suçu Programı üstlenmiş bulunuyor.

INTERPOL’un Washington’daki Amerikan Ulusal Merkez Bürosu, ilk Amerikan Dairelerarası Çevre Suçu Toplantısına evshipliği yaptı. INTERPOL Genel Sekreterliği ve Washington’daki INTERPOL çeşitli Amerikan hükümet dairelerini biraraya getirmek için ortak çaba harcadı. Toplantıda iletişimi güçlendirme, uluslararası işbirliğini arttırma ve çevre suçu ile mücadeleye katılma yolları ele alındı.

INTERPOL’un Washington Direktörü Timothy Williams 9 Aralık’taki toplantıyı açış konuşmasında, “Washington INTERPOL’ün ve INTERPOL Genel Sekreterliği’nin, çevre koruma konusunda federal daireler arasında ortaklık oluşturmayı amaçlayan bu büyük çabaya birlikte katılmalarından çok memnunum. Umarım bu toplantı, çevreye hem ulusal hem uluslararası düzeyde yıkıcı etki yapan suçları önlemede yapılacak işbirliğinin ilki olacaktır,” dedi.

Çevre suçu dünyanın biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları ve çevre koşullarını koruma amacıyla yapılmış ulusal ya da uluslararası yasa ve anlaşmaların ihlali oluyor.

INTERPOL’un Çevre Suçu Programı, üyesi olan 188 ülkeye dünyanın çevre koşulları, mevcut biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynaklarını koruma çabalarında yardımcı oluyor. Çevre suçu, bir ülkenin ekonomisini, güvenliğini ve ayakta kalmasını dolaylı ya da dolaysız tehdit eden ciddi bir uluslararası sorun. Etkisi, doğal kaynakların tüketilmesinden vahşi yaşamın tahribine ve canlı varlıkların soyunun tükenmesinden insan ölümlerine kadar çeşitli alanlarda duyuluyor.

Çevre suçu işleyenler, çoğu zaman eylemlerinden fazla riske girmeden kendilerine büyük kazanç sağlayabiliyor. Sorunla mücadele için soruşturmada işbirliğini artırma, ek kaynaklar ve etkili caydırıcılar hayati önem taşıyor.

Amerika, INTERPOL ve diğer uluslararası ortaklarıyla çevre suçunu önlemek ve suç işleyenleri adalet önüne çıkarmak için birlikte çalışmaya kararlıdır.

XS
SM
MD
LG