Erişilebilirlik

Meksika'da Uyuşturucu Şiddeti Devam Ediyor


2009, özellikle Amerika-Meksika sınırında ve Meksika’nın diğer bölgelerinde uyuşturucu çeteleri arasındaki savaşın iyice kızıştığı bir yıl oldu. Çeteler, bu bölgeleri kontrol altına almak ve uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri milyarlarca doları korumak için çok kan döktü.

Amerika’nın en güvenli ikinci kenti seçilen Texas eyaletindeki El Paso, dünyanın en tehlikeli kentlerinden Meksika’daki Juarez’e çok yakın. İki kent arasında sadece Amerika-Meksika sınırı var. Bölgeye çok sayıda Meksikalı asker ve polis sevk edilmesine rağmen son 2 yılda Juarez’de 4 bin kişi öldürüldü. Güvenlik güçlerinin çetelerle ortak olup olmadığı ve Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon’un uyuşturucu savaşını kazanıp kazanamayacağı konusunda kuşkular giderek arttı. Texas’ın Austin kentindeki Stratfor adlı küresel istihbarat şirketinden Fred Burton şöyle konuşuyor.

Burton, “Birkaç cephede birden savaşan Calderon’un çok ciddi yolsuzluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu unutmayalım. Calderon’un kendi ekibinden kime güveneceğini bilemediği zamanlar bile oldu.” diyor.

Bazı uzmanlar, Meksika’yı, “çökmüş bir ülke” olarak niteliyor. Ancak antropolog Howard Campbell’a göre, bu tür iddialar çok zararlı:

Campell, “Çöken ülke kavramıyla ilgili bazı sorunlar var. Sanki geçmişte yeteri kadar yolsuzluk sorunu yokmuş gibi, Meksika’da hükümetin birdenbire uyuşturucu çetelerinin pençesine düşmesi, bunlardan biri. Çeteler yüzünden yolsuzluğun boyutu daha büyük olabilir, ancak yolsuzluk sorunu, çok uzun zamandır Meksika’daki siyasi sistemin bir parçası.” diyor.

Campbell, suç örgütlerinin Juarez ya da başka bölgelerde kontrolu ele geçirmesini önlemenin Amerika ve Meksika’nın çıkarına olduğunu söylüyor.

Campell, “Kamu güvenliğine yönelik ciddi tehditler söz konusu. Şiddet, yolsuzluk gibi son derece büyük sorunlar var. Ancak bu sorunlar, Amerika ve Meksika işbirliği yaptığı, en ciddi konuları tanımlayıp bunlarla dikkatle mücadele ettiği takdirde azaltılabilir.” diyor.

Amerika, Meksika’ya teçhizat yardımı yapıyor ve çetelerle mücadelede Meksikalı yetkililerle ortak çalışıyor. Houston’daki Amerika Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi istihbarat müdürü Gary Hale, Rice Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, uyuşturucunun, karın sadece yüzde 20’sini oluşturması nedeniyle çetelerin başka gelir kaynaklarına yöneldiğini belirtti.

Hale, “Çetelerin başka gelir kaynaklarına yönelmesi, tek gelir kaynakları olan uyuşturucudan çok para kazanmalarını engellediğimizi gösteriyor. Bu yüzden gelir için başka suçlara yöneliyorlar.” diyor.

Suç örgütlerinin başka alanlara yayılması, elbette Meksika halkı için kötü bir haber. Meksikalılar, şiddet eylemlerinin en kısa zamanda sona ermesini istiyor.

XS
SM
MD
LG