Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler Ekonomik Krizin Baskısını Yaşıyor


Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz, bireylerin psikolojisi üzerinde de etki yapıyor. Krizin özellikle istihdam piyasasında çok yoğun hissedildiği Almanya’da da işten çıkarılma riski bulunanlar, ve her gün işe giderken ''Bugün kim işten çıkarılacak, acaba ben mi?' diye düşünenler arasında Türk göçmenler ağır basıyor. Berlin’den Cem Dalaman’ın haberi.

Ağır ekonomik kriz durumlarında oluşan panik havasının, insanları yanlış kararlar almaya yönlendirdiği ve bunun da krizin etkisinin artmasına neden olduğu biliniyor. Nitekim federal hükümetlerin son aylarda aldığı piyasayı rahatlatma başlıklı kararların büyük bir bölünün bireyleri sakinleştirmek amaçlı olduğu da her fırsatta vurgulanıyor. Ancak buna rağmen geçen 2008 sonbaharında başlayan ve bu yıl da süren kriz furyası sonucunda oluşan atmosfer, krizin reel sektörü etkilemesi ve çoğu fabrikada, işyerinde, küçük ölçekli işletmelerde işten çıkarılmalar, zaten sürekli diken üstünde oturan Almanya’daki Türkler arasında ‘Acaba işimi kaybeder miyim?’ tedirginliğine yol açtı.

Berlin’de Türklere psikolojik destek sunan Ayşin Yeşilay’ın gözlemlerine göre Almanyalı Türkler büyük kaygı içinde, kriz insanları bunalım eşiğine getirdi. Yeşilay’a göre gündelik yaşamlarında ırkçılık, dışlanma ve memleket özlemi gibi sorunlarla uğraşmak zorunda olan Almanyalı Türklerin ekonomik krizle bağlantılı en önemli çıkmazlarından biri, mali konular hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamak, Yeşilay bununla birlikte korkuların ve güvensizlik ortamının arttığını savunuyor.

Almanya’da ekonomik krizin en yoğun olarak etkilediği sektör yaklaşık 30 bin Türk'ün çalıştığı otomotiv sektörü. Sektör uzmanları, krizin 2010 yılında otomotiv yan sanayisini de büyük ölçüde etkileyeceğini ve önümüzdeki aylarda iflasların olacağını da belirtiyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG