Erişilebilirlik

Yemen’de ABD ve İngiliz Büyükelçilikleri Tehdit Nedeniyle Kapandı


El Kaide terör örgütünden alınan tehditler yüzünden, Yemen’deki Amerikan ve İngiliz büyükelçilikleri kapatıldı.

Başkan Barack Obama’nın terörle mücadele konusundaki yardımcısı John Brennan, CNN televizyonuna, El Kaide’nin Sana’da, muhtemelen diplomatik bir binaya saldırı düzenleyeceğini gösteren belirtiler üzerine, elçiliğin kapatıldığını bildirdi.

Büyükelçilik tehditlerin El Kaide’nin Arap yarımadası kolundan geldiğini belirtti. Bu grubun, Noel günü Amerikan uçağındaki başarısız saldırıyla da bağlantısı belirlenmişti.

Yemen’deki Amerikan büyükelçiliği 2008 yılında El Kaide’nin saldırısına hedef olmuştu. O saldırıda büyükelçilik binası önünde iki otomobil bombalanmış ve saldırganlar binaya girmeye çalışmıştı. Yemen güvenlik kuvvetlerinin saldırganlarla çatışmasında 16 kişi hayatını kaybetmişti.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown BBC’ye verdiği demeçte, Pakistan’dan kaçmaya zorlanan teröristlerin Yemen ve Somali gibi ülkelere dağılmaya başladığını belirtti.

İngiltere ve Amerika Yemen’de terörle mücadele amacıyla kurulacak bir polis örgüte parasal destek vaat ediyor. Yemen’in terörle mücadele kapasitesini artırmak üzere, İngiltere’nin bu ay içinde düzenleyeceği uluslararası toplantıya Amerika da katılacak.

Amerikalı General David Petraeus önceki gün Sana’da Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ile güvenlik durumunu değerlendirdi.

Yemen hükümeti El Kaide’nin yanı sıra Suudi Arabistan sınırında Şii’lerle güneyde de ayırımcılarla mücadele ediyor.

XS
SM
MD
LG