Erişilebilirlik

Obama: Sistemde Ciddi Boşluklar Var


Başkan Barack Obama geçen haftaki terör saldırısı girişimiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Terör örgütleriyle bağlantısı olduğu bilinen bir Nijeryalı’nın Amerika’ya sefer yapmakta olan bir uçağa nasıl bomba ile bindiği hala tartışma konusu.

Başkan Barack Obama, iç güvenlik ve terörizm danışmanı John Brennan tarafından hazırlanan ön raporun içeriğini açıklamadı. Ancak yazılı açıklama yapan Başkan Brennan ile görüştüğünü ve diğer istihbarat yetkilileriyle de önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini söyledi.
23 yaşındaki Ömer Faruk Abdulmutallib, 25 Aralık’ta, üzerinde patlayıcı maddeyle, Northwest Havayolu şirketine ait Amsterdam Detroit seferi yapan uçağa binmiş ancak bombayı patlatamamıştı.

İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ile görüştüğünü söyleyen Başkan, istihbarat ve seyahat uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Hawaii’de tatilde bulunan Obama, Salı günü, Washington’da üst düzey istihbarat yetkilileriyle bir araya gelecek.
Abdulmutallib’ın babası oğlunun radikal görüşleriyle ilgili kaygılarını Amerikalı yetkililere bildirmiş ve genç, Amerika’nın terör şüphelileri listesine konmuştu. Ancak bir kişinin bu listede bulunması Amerika’ya seyahat etmesini engellemiyor.

Obama bu tür boşluklara izin verilemeyeceğini söyledi.Amerika’nın hakkında bilgi sahibi olduğu radikal görüşlü bir kişinin üzerinde bombalarla uçağa binebilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Başkan devamla: “bu kişiyle ilgili istihbaratın paylaşılmaması sistemde ciddi boşluklar olduğunu göstermektedir” dedi.

Obama, çeşitli istihbarat dairelerinin Abdulmuttalib ile ilgili bilgileri nasıl bir araya getiremediğini anlamaya çalışıyor. Haberlere göre Başkan dikkatlerini Ulusal Terörizmle Savaş Merkezi, CIA ve Dışişleri Bakanlığı’na çevirmiş durumda.
Barack Obama, Amerika’nın istihbarat yöntemlerinde reform yapılması gerektiğini söyledi.

Bu başarısızlıktan ders çıkarılıp sistemdeki hataların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan, “Güvenliğimiz ve hayatımız tehlikededir” dedi.

Obama, Amerikan havaalanlarındaki güvenlik uygulamalarının da gözden geçirilmesini istedi.Nijerya ve Hollanda hükümetleri Amerika’ya giden yolcuların özel bir makineyle vücut taramasından geçirileceğini açıklamış bulunuyor.

Cumhuriyetçi Partili liderler, olaydan sonra hemen açıklama yapmadığı için Obama’yı eleştirdi. Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Başkan’ı, Amerika’nın terörizmle savaşta olduğunu göz ardı etmekle suçladı. Beyaz Saray ise Cheney’i eleştirdi, eski Başkan Yardımcısının terör saldırısına politika karıştırdığını ileri sürdü.

Bombalama girişimini El Kaide üstlenmişti.

XS
SM
MD
LG