Erişilebilirlik

Obama İran'daki Baskıyı Kınadı


Obama İran'daki Baskıyı Kınadı
Obama İran'daki Baskıyı Kınadı
<!-- IMAGE -->

Başkan Barack Obama, “Amerika, masum İran vatandaşlarının karşılaştığı tutuklamalar, yaralanmalar hatta ölümle biten şiddet ve adaletsiz baskıyı kuvvetle kınamada uluslararası topluluğa katılmaktadır” dedi.

Başkan Obama, İran hükümetinin göstericileri şiddetle ezmesinin ardından bunları söyledi. İran’da çoksayıda kişi ölürken aralarında siyasetçiler ve insan hakları eylemcileri bulunan yüzlerce göstericinin tutuklandığı bildiriliyor.

Haberlere göre cop, gözyaşartıcı bomba ve elektrikli sopa kullanan Basıcı adlı binlerce milis İran Üniversitesinin kampüsünde yüzlerce öğrenciye saldırdı. İran başsavcısı Gulam Hüseyin Muhsini Eceyi, İran güvenlik güçlerinin göstericiler ve ailelerine acıma göstermeyeceğini söyledi.

Hazirandaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri devam eden hükümet baskısı, uluslararası alanda sert eleştirilere uğradı.

Başkan Obama” Aylardır İran halkı, evrensel haklarını kullanmanın ötesinde birşey yapmadı. Bunu yaparken her seferinde, dini bayramlar ve anma törenlerinde bile acımasızlığın demir yumruğu ile karşılaştı. Ve her seferinde dünya büyük ve yıkılmayan İran uygarlığının parçası olan İran halkının cesaret ve kararlılığını derin bir hayranlıkla izledi.” dedi.

Başkan Obama” İran’da olupbitenlerin Amerika ya da bir başka ülkeyle ilgisi yoktur. Bu, İran halkının kendisiyle , adalet ve daha iyi yaşam beklentisiyle ilgilidir. İranlı liderlerin ülkeyi korku ve despotlukla yönetme kararı, bu beklentileri boşaçıkarmada başarılı olamayacaktır” şeklinde konuştu.

Nobel barış ödülü alırken Oslo’da yaptığı konuşmayı hatırlatan Obama” Bu olaylar , hükümetlerin başka ülkelerin gücünden çok kendi halklarının beklentilerinden korktuğunu gösteriyor” dedi.

Amerika, diğer tüm özgür ülkelerle birlikte evrensel haklarını kullanmak isteyenlerin yanında yeralmaktadır. Başkan Obama , Amerika’nın İran hükümetini, kendi halkının haklarına saygı göstermesini öngören uluslararası yükümlülüklere uymaya ve haksızca tutuklanan herkesi hemen serbest bırakmaya çağırdığını söyledi. Obama” Amerika İran’da meydana gelen olağanüstü olayları yakından izlemeye devam edecektir. Tarihin adalet isteyen bu kişilerin yanında olacağından eminim”dedi.

XS
SM
MD
LG