Erişilebilirlik

Obama Ön Raporu Değerlendiriyor


Başkan Barack Obama geçen hafta bir yolcu uçağının bombalanması girişimiyle ilgili ön soruşturmanın sonuçlarını değerlendiriyor.

Soruşturma, Nijeryalı terörist hakkındaki çeşitli bilgilerin istihbarat daireleri tarafından neden paylaşılmadığıyla ilgili. Bu konuda hazırlanacak diğer değerlendirmeleri de inceleyeceğini söyleyen Obama Salı günü güvenlik yetkilileriyle biraraya gelecek.

Obama, ‘“insan hatası ve istihbarat sisteminin başarısızlığı” bir felakete yol açabilirdi’ dedi. 23 yaşındaki Abdülmutallip Noel günü Amsterdam - Detroit seferi yapan Northwest Havayollarına ait bir yolcu uçağında bir patlayıcı maddeyi ateşlemeye çalışmıştı.

Abdülmutallip’in adı Amerikan istihbarat kurumları tarafından oluşturulan bir listede yer alsa da uçuş yasağı bulunanların listesinde yer almıyordu. Soruşturma, istihbarat bilgilerini değerlendiren Amerika Kontrterör Merkezi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi İstihbarat Örgütü’nün de Abdülmutallip hakkında bilgi sahibi olduğu ancak gerekli önlemleri almadığı ileri sürülüyor.

El Kaide tarafından Yemen’de eğitildiğini söyleyen Abdülmutallip, uçakta patlayıcıyı ateşleyememesi üzerine yolcular tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Başkan Obama, Amerikan havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin de gözden geçirilmesini istedi. Hollanda ve Nijerya, hava alanlarında tüm vücudu tarayan cihazlar kullanacaklarını bildirdi.

Bu cihazlar metal dedektörlerin tesbit edemediği giysi altına saklanmış plastik ya da kimyasal patlayıcı maddeleri ortaya çıkarabiliyor.

Öte yandan Amerikan Senatosu, Başkan’ın Ulaşım Güvenlik Dairesi’nin başına seçtiği kişinin adaylığını görüşmeye karar verdi.

Erroll Souters adlı eski FBI görevlisinin adaylığı, bir senatörün muhalefeti nedeniyle bir türlü Senato Genel Kurulunda oya sunulamıyordu.

XS
SM
MD
LG