Erişilebilirlik

Hollanda - Amerika Seferlerinde Vücut Tarama Cihazları Zorunlu


Hollanda İçişleri Bakanlığı bundan böyle Amerika’ya uçan tüm yolcuların vücut taramasından geçeceğini açıkladı. Geçen hafta Nijerya vatandaşı bir yolcunun patlayıcılarla Amsterdam – Detroit seferi yapan yolcu uçağına binmesi üzerine Hollanda’da güvenlik önlemleri arttırıldı.

Hollanda İçişleri Bakanı Guusje Ter Horst, Lahey’de, bir basın toplantısı düzenledi. Bakan, konuşmasında “mevcut hiçbir önlemin güvenliği yüzde yüz sağlayamayacağını” vurguladı.

Bu nedenle Hollanda’dan Amerika’ya yapılacak seferlerden önce tüm yolcuların vücut taramasına tabi olacağını söyleyen Bakan, tarama cihazlarının üç hafta içinde kullanıma gireceğini duyurdu.
Amsterdam’daki Schiphol Havalimanı’nda şu anda 15 tarama cihazı bulunmasına rağmen, mahremiyet kaygıları nedeniyle, bu makineler son derece sınırlı bir şekilde kullanılıyor. Tarama cihazları giysilerin altını görüntüleyebildiği için bazı gruplar kişisel hakların ihlal edildiğini savunuyor. Ancak İçişleri Bakanı Ter Horst bu sorunun yeni yazılım programıyla aşıldığını söyledi.

Bakan, yeni yazılımla vücudun sadece dış hatlarının ekrana yansıyacağını ve yabancı madde tespit edilirse yetkililerin uyarılacağını kaydetti. Ter Horst cihazın ikaz vermesi durumunda yolcunun üstünün elle aranacağını söyledi.

Hollanda İçişleri Bakanına göre, söz konusu tarama cihazları kullanılsaydı geçen hafta saldırı girişiminde bulunan Ömer Faruk Abdülmutallib’in üzerindeki patlayıcı maddeyi tespit etmem mümkün olabilecekti.

Geçen Cuma günü – Noel bayramında – 23 yaşındaki Nijerya vatandaşı Abdülmutallib, Amsterdam – Detroit seferi yapan yolcu uçağına soktuğu patlayıcı maddeyi ateşleyememiş, ardından yolcular tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Vücut tarama cihazlarının Amerika’da da yaygınlaşması bekleniyor. Amerika’da şu an da 19 havalimanında 40 cihaz kullanımda. Amerika Ulaşım Güvenliği Yönetimi ellerinde 150 adet tarama cihazı daha bulunduğunu, bunların önümüzdeki haftalarda havalimanlarına yerleştirileceğini; önümüzdeki yıl da 300 cihaz daha alınacağını açıkladı. Tarama cihazlarının maliyeti 130 bin – 170 bin dolar arasında. Mahremiyet konusundaki kaygılar nedeniyle Amerika Temsilciler Meclisi de bu tür cihazların sadece ikinci kez aranacak kişiler üzerinde kullanılmasını kararlaştırmıştı. Ancak son saldırı girişiminin ardından bu tür cihazların çok daha yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG