Erişilebilirlik

29 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times İran’da yönetimin kendi halkına karşı adeta bir savaş başlattığını öne sürüyor. Gazete, bütün baskılara rağmen İran’da muhalefet hareketinin bastırılamadığını vurguluyor:

“Hükümet, muhalifleri öldürüp cezaevine atmaya başlayınca protesto gösterilerinin sona ereceği sanılmıştı. Ama tam tersine, reform talepleri İran’daki önemli mollalardan da destek almaya başladı. Hükümet, başta Devrim Muhafızları ve Besiç milisleri olmak üzere, iktidar katmanlarının önemli bir kısmını elinde tutuyor. Ancak Şah’a karşı düzenlenen İslam Devrimi’nin önemli isimlerinden biri olan Ayetullah Hamaney, güvenlik güçlerinin ölüm tehdidini göz ardı ederek ‘diktatöre ölüm’ sloganıyla yürüyen muhalifleri gördüğünde, tarihin tekrarlandığını farkediyor olmalı. İran halkı, bütün halkların hak ettiği şeyleri istiyor; Temel özgürlükleri, ekonomik güvenliği ve kendi hükümetlerinin kendilerini öldürmeye değil korumaya çalıştığını bilmeyi istiyor.”

Washington Post da İran’ın bir dönüm noktasına geldiğini yazıyor. Gazete, böyle bir noktada, Obama yönetiminin de muhalefeti desteklemek için elinden geleni yapması gerektiğini vurguluyor:

“İran’daki siyasi kriz, muhalefet ile iktidar arasında bir ölüm kalım savaşına dönüştü. Tahran’da artık hiç kimse uzlaşmadan bahsetmiyor. Taraflardan biri zafer kazanıncaya kadar, bu kargaşa bitecek gibi görünmüyor. Dolayısıyla Obama yönetimi ve diğer Batılı ülkeler de İran politikalarını gözden geçirmeli ve Yeşil Hareket’in özgürlük savaşını dikkate almalıdır. Elbette rejimle diplomatik ilişkilerin tamamen kopartılması gerekmiyor. Ancak, artık diplomatik çabalarla bir sonuç alınmayacağı ve bu çabaların sadece zor durumdaki diktatörlüğe kan vereceği göz ardı edilmemelidir. Amerika artık, açık veya gizli biçimde özgürlük savaşçılarına yardım etmek için her türlü çabayı harcamalıdır.”

Christian Science Monitor Noel’de bir yolcu uçağını havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı zanlının Yemen’de eğitim gördüğünü hatırlatıyor. Gazete, Başkan Obama’yı Yemen’e önleyici müdahalede bulunmaya çağırıyor:

“Yemen, Batılı ülkeler açısından yeni bir Afganistan olabilir. Müslüman ülkelere karşı önleyici saldırı düzenleme fikri, Amerika’da çok fazla taraftar toplamıyor. Ancak Obama’nın Yemen için artık bunu düşünmesi gerekiyor. Yemen’in Batı’da düzenlenecek intihar saldırıları için bir eğitim merkezi haline gelmesi, bu ülkeye daha fazla dikkat edilmesini gerektiriyor. Amerikan Ulusal Anti Terör Merkezi Başkanı Michael Leiter, Yemen’in El Kaide’nin küresel saldırıları için bölgesel bir üs haline geldiğini söylüyor. Kendilerine yeni sığınaklar arayan El Kaide militanlarının peşinde koşturmak kolay olmayabilir. Fakat bu yöntem, Amerikan uçaklarının havada infilak etmesini önleyecek etkili bir çare olabilir.”

Boston Globe ise havaalanlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekiyor. Gazete, bu konuda bir an önce önlem alınmasını istiyor:

“Noel’de Northwest Havayolları’nın 253 sayılı seferine düzenlenen saldırı girişimi hükümetin iki konuda acilen önlem alması gerektiğini gösteriyor. Bunlardan birincisi potansiyel teröristlere uygulanan uçuş yasağı listesinin güncellenmesidir. Diğeri de uçaklara silah sokulmasını önleyecek arama cihazlarının kullanıma sokulmasıdır. Başta havacılık sektörü olmak üzere bütün ülke Noel günü çok şanslıydı. Ancak Amerikalı yetkililer artık potansiyel teröristleri daha iyi izleyecek yöntemleri hayata geçirmelidir. Mevcut arama sistemlerinin belirleyemediği patlayıcıları da tespit edecek arama cihazları devreye sokulmalıdır.”

XS
SM
MD
LG