Erişilebilirlik

İran'da Beş Muhalefet Üyesi Tutuklandı


İran'da hükümet karşıtı gösterilerde beş tanınmış muhalifin tutuklandığı bildirildi. Protesto gösterilerinde şu ana kadar sekiz kişi hayatını kaybetti.

Muahlefet yanlısı internet sitelerinde yer alan haberlere göre eski cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi'nin üç danışmanı tutuklandı. Tutuklananlar arasında Musavi'nin başdanışmanı Ali Riza Beheşti de var. Musavi'nin danışmanlarının yanısıra insan hakları savuncusu Emad Baghi ve muhalefet üyesi İbrahim Yazdi de tutuklandı. Yazdi, İran İslam Devrimi'nden hemen sonra dışişleri bakanlığı yapmıştı.

Devlet kontrolündeki Press TV dünkü gösterilerde toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Muhalefet polisin göstericilerin üzerine ateş açtığını savunuyor. Polis ise iddiayı reddediyor.

Ölenler arasında Musavi’nin yeğeni Ali Musavi de bulunuyor. Muhalefet yanlısı internet siteleri vurularak öldürülen Ali Musavi'nin cesedinin Tahran'daki hastaneden kaçırıldığını bildiriyor.

Görgü tanıkları göstericilerle polis arasında sert çatışmalar yaşandığını, polisin cop ve göz yaşartıcı gaz kullandığını açıkladı. Göstericilerin zaman zaman “Diktatöre Ölüm” diye sloganlar attığı da belirtildi. Polis ise göstericilere karşı ateşli silah kullandığı iddialarını yalanlıyor.

İran hükümetinin yabancı basın kuruluşlarının olayları doğrudan izlemesini yasaklamasından dolayı iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada göstericilerin adaletsiz bir şekilde ve şiddet kullanılarak bastırılması kınandı.

İran, Haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen gösterilerden bu yana en şiddetli olaylara sahne oluyor. Muhalefet, seçimi ikinci kez kazanan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın hile yaptığını savunuyor. Muhalefet, Mahmud Ahmedinejad’ın seçilmesini protesto eden 72 kişinin öldürüldüğünü savunuyor. Yetkililer ise rakamı 36 olarak veriyor.

XS
SM
MD
LG