Erişilebilirlik

28 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Washington Üniversitesi’nden David Phillips’in Kürt açılımıyla ilgili bir yorumuna yer veriyor. Phillips, PKK’nın 7 askeri öldürmesi ve DTP’nin kapatılmasıyla ilgili olarak şunları yazıyor:

“PKK, sansasyonel şiddet eylemleriyle hala önemli bir aktör olduğunu göstermek istiyor. Ancak bu tür şiddet olayları sadece PKK’ya hizmet etmiyor. Aralarında ordudan unsurların da yer aldığı sertlik yanlıları da bundan faydalanıyor. Türkiye’nin laik düzeninin AKP’nin İslamcı eğilimleri nedeniyle zarar gördüğünü düşünen bu sertlik yanlıları, AKP hükümetini etkisizleştirmeye çalışıyor. Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararı da sürpriz olmadı. Çünkü mahkeme milliyetçi yapının amansız bir savunucusu. Erdoğan bu kriz anında kararlı bir liderlik örneği göstermelidir. Kürt açılımından ve Kuzey Irak’la ilişkilerin düzeltilmesi sürecinden geri adım atmamalıdır. Muhaliflerinden gelen askeri çözüm baskısına direnmelidir. Böyle bir yöntem, Türkiye’de kutuplaşmayı artıracak, PKK’yi güçlendirecek ve AKP karşıtlarının işine yarayacaktır.”

Washington Post Noel’de bir yolcu uçağının havaya uçurulmak istenmesinde, ciddi ihmallerin yaşandığını belirtiyor. Gazete, gelen bütün uyarılara rağmen Nijeryalı zanlının uçağa binebilmesini sert bir dille eleştiriyor:

“İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, olay yaşandıktan sonra sistemin çalıştığını söyledi. Ancak bu açıklama güven verici olmaktan çok uzak… Saldırı, bombanın patlamaması ve uyanık yolcuların müdahalesi sayesinde tamamen şans eseri olarak önlendi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Başkan Obama’nın eldeki bilgiler doğrultusunda gereken önlemlerin alınıp alınmadığına ilişkin bir soruşturma başlattığı duyuldu. Bu sorunun cevabı çok net biçimde görülüyor.”

USA Today de saldırı girişiminin güvenlik önlemlerindeki zafiyeti ortaya koyduğunu yazıyor. Gazete, güvenlik güçlerinin ellerindeki ipuçlarına rağmen gereken önlemi alamadığını vurguluyor:

“Havacılık sisteminin genel olarak güvenli olduğu doğru… Çok az sayıda uçağın saldırıya uğradığı da doğru. Ancak bunlar insanı rahatlatmaya yetmiyor. Ortada olan tek gerçek, 11 Eylül saldırıları sonrasında oluşturulan güvenlik sisteminin başarısız olduğudur. Bir kez daha büyük bir facia, saldırganın başarısızlığı ve bir yolcunun cesareti sayesinde önlenebildi. Oysa, saldırganın çok daha önceden saptanmış olması için elde yeterince veri vardı. Saldırgan, tehdit oluşturduğu bilinen birisiydi. İsmi terör şüphelileri listesindeydi. Babası, oğlunun radikal eğilimler taşımaya başladığı konusunda Amerikalı yetkilileri uyarmıştı. Ancak bu bilgiler hiç birleştirilmedi ve daha da vahimi saldırgan, havaalanı güvenliğinden geçmeyi başardı.”

New York Times ekonomik sıkıntılar nedeniyle ısınmak için devletten yardım alanların sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Gazete, artan talebe bağlı olarak devletin de ısınma yardımı miktarını artırması çağrısında bulunuyor:

“Isınma yardımı için ayrılan 5,1 milyar Dolar’ın yaklaşık 600 milyon Dolar’ı ihtiyat fonu olarak tutuluyor. Bu fonun harcanabilmesi için başkanın onayı gerekiyor. Obama, bir an önce bu fonu serbest bırakmalıdır. Ayrıca Kongre de, yılbaşı itibariyle ısınma yardımını artıracak ek bütçeyi onaylamalıdır. Yapılan hesaplara göre, bu kış gelen ısınma yardımı taleplerini karşılayabilmek için 2,5 milyar Dolar’lık bir artış gerekiyor. Bu yapılmazsa, zor durumdaki aileler karakışta kendi kaderlerine terk edilmiş olacaklardır. Bu da kabul edilemez bir durumdur.”

XS
SM
MD
LG