Erişilebilirlik

Obama: 'Güvenlik Önlemleri Gözden Geçiriliyor'


Başkan Barack Obama terör örgütlerinin dağıtılması ve yenilgiye uğratılması konusunda Amerika'nın bütün gücünü kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Noel günü bir Amerikan yolcu uçağını hedef alan saldırı girişimini değerlendiren Obama, Amerika'nın vatandaşlarının güvenliği sağlama konusunda elinden geleni yaptığını, güvenlik önlemlerini arttırdığını açıkladı.

Obama, teröristlerin izlenmesi sisteminini de gözden geçireceklerini belirtti.

23 yaşındaki Nijerya vatandaşı Ömer Faruk Abdülmutallib Cuma günü Amsterdam - Detroit seferi yapan Northwaest Havayollarına ait bir yolcu uçağında bir patlayıcı maddeyi ateşlemeye çalışmıştı. Bombasını ateşleyemeyen Abdülmutallib'i yolcular etkisiz hale getirmişti.

Saldırı girişimini Arap Yarımadasında el Kaide adlı örgüt üstlendi. El Kaide'nin Suudi Arabistan ve Yemen'deki örgütlenmelerinden oluşan grup Amerika'nın Yemen'deki girişimlerine misilleme yapmak istediklerini bildirdi.

Amerika’nın el Kaide terör örgütüyle mücadele edebilmesi için Yemen hükümetine askeri destek verdiği yönündeki haberler Amerikan basınında yer alıyordu. New York Times gazetesi eski bir Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) yetkilisine dayandırdığı haberinde, CIA ajanlarının Yemen’e gönderildiğini önesürdü. Gazete ayrıca Amerikalı özel harekat komandolarının Yemen askerlerini eğitmeye başladığını da yazdı. Amerikan İstihbarat yetkilileri el Kaide’nin bir süredir Yemen’de üs kurmaya başladığını bildiriyor.

Abdülmutallib'in adı Amerikan istihbarat kurumları tarafından oluşturulan listede yer alsa da uçuş yasağı bulunanların listesinde yer almıyordu. Obama terör sanıklarının ve aşırı görüşlülerin isimlerinin yer aldığı listelerin gözden geçirileceğini söyledi.

Londra ve Dubai'de eğitim gören Abdülmutallib yakın zamanda Yemen'e giderek el Kaide eğitim kamplarına katılmıştı.

Abdülmutallib'in babası El hacı Ömer Mutallib Nijerya'da devlet bakanlığı yapmıştı. Tanınmış bir bankacı olan Mutallib, oğlunun yurtdışında eğitim gördüğü sırada irtibatı kaybettiklerini söyledi. Mutallib'in oğlunun aşırı görüşleri konusunda Nijerya'daki Amerikan büyükelçiliğini ikaz ettiği de bildirildi.

Bacağındaki yanıkların tedavi edilmesinin ardından Abdülmutallib Michigan eyaletindeki bir federal cezaevine nakledildi.

CNN televizyonuna açıklama yapan İçgüvenlik Bakanı Janet Napolitano, olayın örgütsel bir terör saldırısı olduğu yönünde işaret bulunmadığını açıkladı.

Olayın ardından Amerikan ve Avrupa havayolları güvenlik önlemlerini arttırdı.

XS
SM
MD
LG