Erişilebilirlik

İran'da Muhalefete Baskı


İran'da hükümet karşıtı gösterilerin ardından sekiz tanınmış reformcunun tutuklandığı bildiriliyor. Protesto gösterilerinde şu ana kadar sekiz kişi hayatını kaybetti.

Muhalefet yanlısı internet sitelerinde yer alan haberlere göre eski cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi'nin üç danışmanı tutuklandı.

Tutuklananlar arasında Musavi'nin başdanışmanı Ali Riza Beheşti de var.

Musavi'nin danışmanlarının yanısıra insan hakları savuncusu Emad Baghi ve öndgelen muhaliflerden İbrahim Yazdi de tutuklandı. Yazdi, İran İslam Devrimi'nden hemen sonra dışişleri bakanlığı yapmıştı.

İngilizce yayın yapan devlet kontrolündeki Press TV dünkü gösterilerde toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Muhalefet polisin göstericilerin üzerine ateş açtığını savunuyor. Polis ise iddiayı reddediyor.

Ölenler arasında Musavi’nin yeğeni Ali Musavi de bulunuyor. Muhalefet yanlısı internet siteleri vurularak öldürülen Ali Musavi'nin cesedinin Tahran'daki hastaneden kaçırıldığını bildiriyor.

Batılı Ülkeler İran'ı Kınadı

Batılı ülkeler, İran’ın göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı.

Başkan Barack Obama, uluslararası toplumla birlikte, İran vatandaşlarının şiddetli bir şekilde bastırılmasını kınadıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği, İran’ı, ifade özgürlüğü ve barışcı toplanma haklarını kullanmak isteyen vatandaşlarına karşı şiddete başvurmakla suçladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, protestocuları gösterdikleri “büyük cesaret” nedeniyle övdü. Bakan, dünkü şiddet olaylarını hem trajik hem de üzücü olarak tanımladı ve ölümlerin İran rejiminin protestolara karşı tavrını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de göstericilerin kanlı şekilde bastırılmasını kınadı.

Rusya ise kanlı olaylar nedeniyle kaygı duyduğunu bildirirken sükunet çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG