Erişilebilirlik

Almanya'da Aşırı Sağcıların İşlediği Suçlarda Artış


Almanya'da aşırı sağcılar tarafından işlenen suçlar her geçen yıl artıyor. Öte yandan Cumartesi günü ülkenin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ırkçılar tarafından dövülen bir Türk genci ağır yaralandı.

Düsseldorf yakınlarındaki Viersen kasabasında, Cumartesi gecesi 18 yaşında bir Türk gencinin ırkçı Almanlar'ın saldırısına uğraması ve ağır yaralanması, tepkiyle karşılandı. Polis saldırganların kısa sürede yakalanabilmesi için özel ekip kurulduğunu duyurdu. İsmi açıklanmayan Türk genci, 18-20 yaş arası 3 kişi tarafından önü kesilerek dövüldü. Görgü tanıklarının ‘dazlak’ olarak tanımladıkları saldırganların Alman milli marşını ve ırkçı sloganlar söyleyerek, yere düşen gence vurmaya devam ettikleri ve karın bölgesine attıları tekmelerle gencin ağır şekilde yaralanmasına neden olduktan sonra, olay mahallinden kaçarak uzaklaştıkları haber veriliyor. Alman vatandaşı olduğu belirtilen Türk gencinin tedavisinin sürdüğü ve hayati tehlikeyi atlattığı bildiriliyor.

Öte yandan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı geride kalan 2009’da Almanya’da aşırı sağcıların işlediği suçlarda ve saldırılarıya uğrayan kurbanların sayısında da artış yaşandığını duyurdu. Federal Kriminal Daire Başkanı Jörg Ziercke’nin de doğruladığı sayılara göre aşırı sağ suçlardaki artış kaygı verici boyutlara ulaştı. Yetkililer aşırı sağcı ve ırkçı suçların sayısının 20 bini aştığını ifade ederken, böylece aşırı sağ motifli suçların oranının istatistiklerde izlendiği 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdiler. Şiddet içeren suçların oranı da yüzde 15 artarak 1000'e ulaştı. Aşırı sağcı ve ırkçıların şiddet eylemlerinde bir kişi yaşamını yitirirken, en az 600 kişi ise hastahanelik olacak şekilde yaralandı. Yetkiler ülkede yaklaşık 30 bin aşırı sağ eğilimi kişi bulunduğunu, bunların 3'te 1'lik bölümünün şiddet eğilimli olduğunu açıkladı. Federal Alman Emniyet Teşkilatı Başkanı Jörg Ziercke, Federal Hükümeti aşırı sağa karşı yapılan çalışmalara yeteri kadar destek vermemekle suçlarken, ırkçılık üzerine çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Koray Günay Alman toplumunun aşırı sağ tehlikeyi ciddiye almadığını savunuyor.

Almanya’da bu yıl en yankı bulan ırkçı saldırı geçen Temmuz ayında, Dresden kentinde yaşanmış, yıllardır Almanya’da yaşayan Mısırlı Marwa El Sherbini adlı bir kadın bir mahkeme sırasında 3 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde ırkçı bir Alman tarafında vahşi bir şekilde öldürülmüştü. Olay gerek Almanya’da, gerekse Müslüman ülkelerinde gösterilere ve protestolara neden olmuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG