Erişilebilirlik

İran Polisi Gösterilerde Beş Kişinin Öldüğünü Doğruladı


İran polisi, dün Tahran’da düzenlenen muhalefet gösterilerinde beş kişinin öldüğünü ve 300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Muhalefete bağlı İnternet siteleri, polisin reform yanlısı göstericilerin üzerine ateş açtığını öne sürüyor. Dün binlerce muhalefet yanlısı, hükümetin uyarısına rağmen sokaklara dökülmüştü.

Ölenler arasında reform yanlısı eski cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musavi’nin yeğeni de bulunuyor. Reuters ajansının haberine göre, İran devlet televizyonu, Ali Musavi’nin kimliği belirsiz kişilerce öldürüldüğünü bildirdi.

Görgü tanıkları göstericilerle polis arasında sert çatışmalar yaşandığını, polisin cop ve göz yaşartıcı gaz kullandığını açıkladı. Göstericilerin zaman zaman “Diktatöre Ölüm” diye sloganlar attığı da belirtildi. Polis ise göstericilere karşı ateşli silah kullandığı iddialarını yalanlıyor.

İran hükümetinin yabancı basın kuruluşlarının olayları doğrudan izlemesini yasaklamasından dolayı iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada göstericilerin adaletsiz bir şekilde ve şiddet kullanılarak bastırılması kınandı.

İran, Haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen gösterilerden bu yana en şiddetli olaylara sahne oluyor. Muhalefet, seçimi ikinci kez kazanan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın hile yaptığını savunuyor. Muhalefet, Mahmud Ahmedinejad’ın seçilmesini protesto eden 72 kişinin öldürüldüğünü savunuyor. Yetkililer ise rakamı 36 olarak veriyor.

Öte yandan İran’da polis, göstericileri Şii’lerin kutsal Aşure günüyle aynı zamana denk gelmesi nedeniyle de uyardı.

XS
SM
MD
LG