Erişilebilirlik

Amerika'da Ekonomik Kriz Halkı Kiracılığa Yöneltiyor


Amerika’da ev sahibi olmak bir zamanlar Amerikan rüyasının en önemli parçalarından biri sayılırdı. Ancak ekonomik kriz, şartları değiştirdi. Milyonlarca Amerikalı ev kredilerini ödeyemediği için evini kaybediyor. Evlerini kaybedenler yeniden kiracı oluyor. Ancak ekonomik kriz kiracılığı da en az ev sahipliği kadar zorlaştırmış durumda.

Ekonomik krizle birlikte milyonlarca Amerikalı ev kredisini ödeyemez hale geldi.

Amerika İskan ve Kent Gelişimi Bakanlığı’ndan Raphael Bostic kendi evinde oturan Amerikalı sayısının giderek azaldığını söylüyor:

“Amerika’da ev sahipliği oranı yüzde 70’lere yakındı. Ancak milyonlarca kişi evini kaybetti. Dolayısıyla bu oran ciddi şekilde düştü. Birçok kişi ev sahibiyken kiracı oldu.”

Kiracı olmanın ev sahipliğine göre bazı avantajları var. Örneğin taşınırken evi satma zorunluluğu olmaması gibi. Alexandria’da kiralık bir apartmanı yöneten Yazgül Odekova birçok kişinin ev sahipliğinden daha ucuza geldiği için kiracı olmayı seçtiğini söylüyor:

“Herkes değişik nedenlerle kiracı oluyor. Birinci neden ucuz ve risksiz olması.”

Kiralamak birçok sebepten daha aza maloluyor. İş adamı Arun Shu, Washington’da yaşayan kiracılardan. Shu, ev sahibi olunca aylık ödemelerin yanında çok masraf yapmak gerektiğine dikkati çekiyor:

“Ev almaya karar verdiğinizde bir sürü masraf çıkıyor. Sadece ev kredisi değil, emlak vergisi, bakım masrafı gibi ek ödemeler oluyor. Evi tamir ettirmek ya da şeklini değiştirmek de ayrı bir masraf gerektiriyor.”

Ancak bugünün şartlarında kiracılık bile zor. Ulusal Düşük Gelirliler İskan Koalisyonu’ndan Danilo Pelletiere yeterince kiralık ev olmadığını ve düşük gelirlilerin bundan çok etkilendiğini söylüyor:

“Düşük gelirliler için 3 milyon kadar ucuza kiralanabilecek eve ihtiyacımız var.”

Pelletiere, ev bulunsa bile bu kez de ödemelerin sorun haline geldiğini ve düşük gelirlilerin kiralarını ödeyebilmek için birden fazla iş yaptığını söylüyor:

“Bugün 2 odalı bir daire kiralayabilmek için iki tane asgari ücretli işte çalışmak gerekiyor.”

Amerikan İskan ve Kent Gelişimi Bakanlığı’ndan Raphael Bostic, hükümetin düşük gelirliler için yardım programları olduğunu söylüyor:

“Halkın çok büyük yük altına girmeden iyi evlerde oturabilmesi için yardım sağlıyoruz.”

Uzmanlara göre, Amerikan ekonomisi tamamen düzlüğe çıkıncaya kadar ev almak da kiralamak da özellikle düşük gelirliler için zor olmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG