Erişilebilirlik

Dünya Bankası’ndan AIDS İle Mücadeleye Destek Sözü


Dünya Bankası AIDS ile mücadelede başarıyı yakalayan ülkelere desteğini sürdüreceğini açıkladı. Banka, AIDS’i 2015 yılına kadar durdurmayı öngören Birleşmiş Milletler Milenyum Kalkınma Hedefleri’ni benimseyen hükümetlere destek veriyor.

Beldina Atieno HIV AIDS’ten kurtulmayı başarmış. Kenyalı Atieno’da 9 yıl önce HIV virüsü olduğu saptanmış. Eşi Atieno’yu ve üç çocuğunu terketmiş. İki sene sonra AIDS teşhisi konan Atieno, “Ben bu virüsle dalga geçtim. Virüsle konuşarak nasıl beraber yaşayabileceğimiz üzerinde anlaştık,” diye konuşuyor. Beldina Atieno AIDS’ten ölen kardeşinin 4 çocuğunu büyütüyor. Beldina’nın virüsü Global Fund tarafından sağlanan ilaçlara yanıt vermiş. Beldina geçtiğimiz günlerde Washington’da Dünya Bankası’nın düzenlediği bir konferansta konuştu. Atieno gibi 33 milyon kişi, HIV ya da AIDS ile yaşıyor.

Uzmanlar hastalığın önlenmesi ve tedavisi için daha fazla paraya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Global Fund ülkelerin gayri safi milli hasılalarının yüzde 0,7’sini hastalıkla mücadeleye ayırmalarını istiyor. Organizatörler daha yaratıcı bağış kampanyaları tasarlamayı planlıyor. Örneğin Nike tarafından üretilen bu kırmızı ayakkabı bağlarının geliri AIDS ile mücadeleye gidiyor. Gobal Fund AIDS için toplanan uluslararası bağışların dörtte birini dünyadaki 2 buçuk milyon hastanın tedavisi için harcıyor.

Yetkililer açlığın AİDS ilaçlarının etkisini azalttığını söylüyor. Virüs taşıyan aç insanlarda AIDS geliştirme riski yüzde 36 daha fazla. Uzmanlara göre BM milenyum hedeflerine ulaşmanın birinci yolu korunma. Bu çaba da Beldina Atieno gibi kadınlarla başlıyor. Atieno, “Korunmasız cinsel ilişkiye hayır diyebilirsek bu bir başlangıç. Erkeklerin aslında zayıf olduğunu farkettik. Hayır dediğiniz zaman bu onları etkileyecektir. Dolayısıyla korunma kadınlarla başlıyor,” diye konuşuyor. Birleşmiş Milletler AIDS programına göre son 8 yıl içinde yeni HIV vakalarında yüzde 17 azalma görüldü. Gelecek yıl için bu hedef kazanılan başarıyı yeni bir boyuta taşımak.

XS
SM
MD
LG