Erişilebilirlik

Fransa'da Milli Kimlik Tartışmaları Kızışıyor


Elysee Sarayı’nda İslam Konseyi temsilcileriyle görüşen Sarkozy müslümanlara,“İslam‘ın Fransa’da yeri vardır” mesajını verdi. İslam Konseyi’nin Türk Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek ise, milli kimlik tartışmalarının seçim malzemesi yapıldığını belirterek, durdurulmasını istedi.

Fransa İslam Konseyi CFCM, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İçişleri Bakanlığı döneminde kurdurduğu bir dernek. Fransa’da müslüman göçmenler ve devlet arasında emniyet sübabı işlevini görüyor. Bir süredir milli kimlik tartışmaları yürütülen Fransa’da tartışma “ müslüman göçmenler karşıtı söylemlere“ dönüşünce siyasi ortam gerildi. Meclis Araştırma Komisyonu’nun burka adı verilen karar çarşafı ülkede yasaklayan bir eğilim belirlemesi de gerginliğin dozunu artırdı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, tarafları yumuşatmak için, aralarında CFCM Başkanı Muhammed Musavi ve Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek’in de bulunduğu yönetim kurulu üyelerini Elysee’ye çağırdı. Demiryürek görüşme öncesi Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada aslında faydalı olabilecek milli kimlik tartışmalarının amacından saptırıldığını ve durdurulması gerektiğini savundu.

Elysee’de dernek yöneticilerine gerginliğin giderilmesi için rol üstlenmeleri çağrısında bulunan Sarkozy, “ islamın fransız toplumunda yeri vardır“ diyerek müslüman Fransızların inançlarının garantisinin de laik cumhuriyet olduğunu söyledi. Fransız Cumhurbaşkanı, milli kimlik tartışmalarının durdurulması talebine ise “Avrupa’da bir milli kimlik sorunu var ve biz bunu görmezden gelemeyiz. Tartışma yararlıdır“ diyerek, buna devam edeceklerini söyledi.

Sarkozy’e Meclis çatısı altında islamafobi ile mücadele için bir komisyon kurulmasını önerdiklerini belirten Haydar Demiryürek, Cumhurbaşkanı’nın da bu konuya sıcak baktığını söyledi.

Aydınlar ve sanatçılar imza kamanyası başlatarak Sarkozy’den milli kimlik tartışmasını durdurmasını istediler. Ancak Sarkozy devam etmekte kararlı olduğunu açıkladı. Ocak ayında Göç ve Milli Kimlik Bakanı Eric Besson ülke genelinde valiliklerde yapılan tartışmalara ilişkin ilk raporu açıklayacak. Ocak ayı ortasında ise Meclis Burka Komisyonu, raporunu açıklayarak, Burkanın bir yasayla kamusal alanda yasaklanmasını önerecek. Bu açıklamalarla ortam daha da gerilecek ve Fransa bu ortamda mart ayında bölgesel seçimlere girecek. Önceki seçimlerde ana muhalefet Sosyalist Parti, bölgelerin tümünü kazanmış, iktidar yalnızca 2 bölgeyi alabilmişti. Sarkozy’nin milli kimlik tartışmalarıyla sağ seçmene göz kırparak muhalefetin elinden bölge yönetimlerini alma çabasının ise ters etki yaptığı ortaya çıkıyor.

Anketler de Demiryürek’in tezini doğruluyor. Sarkozy’nin seçildiği 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranı yüzde 5’in altına düşen aşırı sağcı Front National’in yeniden yüzde 10’un üzerinde bir halk desteği almaya başladığını ortaya koyuyor. Özetle, Sarkozy’nin sağ seçmene göz kırpan “milli kimlik“ taktiğinin işe yarayıp yaramadığını bölgesel seçim sonuçları ortaya koyacak.

XS
SM
MD
LG