Erişilebilirlik

Minare Yasağı Alman Sağ Partilerini Harekete Geçirdi


Geçen ay İsviçre’de halkoylamasında kabul edilen minare yasağı kararı, Almanya’daki aşırı sağcı partileri de harekete geçirdi. Bu partiler Avrupa çapında yasak lehine 1 milyon imza toplamayı amaçladıklarını açıkladı.

Almanya’da en etkin aşırı sağcı gruplar arasında yer alan ‘Pro Köln’ adlı insiyatif, Almanya ve diğer AB ülkelerinde minare yasağı için Avrupa’daki aşırı sağcı partileri bir kongre kapsamında bir araya getirme kararı aldı. Pro Köln geçen aylarda temeli atılan Köln Merkez Camisi’ni propaganda çalışmaları ve imza kampanyaları ile durdurmaya çalışmış, ancak başarılı olamamıştı. Pro Köln, adını Pro NRW olarak değiştirdi ve Almanya’daki Türkiye kökenlilerin bir milyon nüfusla en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 9 Mayıs 2010’da yapılacak seçimlerde İsviçre’dekine benzer bir kampanya düzenleme kararı aldı. Parti yetkilileri, seçim öncesinde, başta İsviçre’deki minare referandumunu gerçekleştiren sağ popülist Halk Partisi olmak üzere AB’deki tüm aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin katılımıyla bir kongre düzenleyeceklerini bildirdi. Yapılan açıklamada, aşırı sağcı partiler olarak AB çapında 1 milyon imza toplamayı hedeflediklerini bildiren yetkililer, birliğinin anayasası sayılan Lizbon Anlaşması kapsamında AB çapında halkoylamasına gidebilmek için üye ülkelerin çoğunluğundan bir milyon imzanın yeterli olduğunu öne sürüyorlar. Bu arada Pro NRW’nin seçim kampanyalarında İsviçre’deki Halk Partisi’nin minare karşıtı afişlerini de kullanacağı haber veriliyor.

Bu arada Noel hazırlığı içinde olan Alman kamuoyunda tartışılan bir diğer konu ise, okullarda öğrencilerin türban takması. Ekim ayında bir dergiye verdiği röportajda Türklere yönelik hakaret dolu açıklamalarda bulunan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin, geçen günlerde okullarda türbana izin verilmemesini istedi ve konuyla ilgili tartışmayı yeniden başlattı. Türbanı dinsel değil, politik bir sembol ve uyumu engelleyici olarak niteleyen ve Avrupa ülkelerinde artan Müslüman nüfusun sorun oluşturduğunu savunan Sarrazin’e Birlik Partili siyasetçiler destek verirken, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Sarrazin'in görevinden alınması gerektiğini belirtti. Almanya Türk Veliler Derneği Başkanı Kadir Dağlar ise, konuyla bağlantılı Alman yasalarına uygun davranılmasının yeterli olacağını savunuyor.

Sarrazin, daha önce Türklerin büyük çoğunluğunun manavlıktan başka işe yaramadığını ve ‘sürekli yeni küçük başörtülü kızlar’ ürettiklerini öne sürmüş, gelen tepkiler sonrasında Alman Merkez Bankası'nda yetkileri kısıtlanmıştı.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG