Erişilebilirlik

Türkiye'den AB'ye Vize Sitemi


Sırbistan, Karadağ ve Makedonya'nın Batı Balkanlar’da olmalarının dışında bir ortak özellikleri daha var. O da Avrupa Birliği’nin bu üç ülkeye vize uygulamasını kaldırmış olması. Aday olmayan Karadağ, üyelik başvurusu aşamasında olan Sırbistan ve henüz müzakere konumunda olmayan Makedonya’ya bu hak tanınırken 4 yıldır müzakere sürecinde olan Türkiye’ye bu hakkın tanınmaması Ankara’da rahatsızlık yaratıyor.

Bu rahatsızlık dün Brüksel’de düzenlenen Hükümetlerarası Konferans'ta, AB kanadına net şekilde iletildi. Benzer tepkiler yıllardır dile getirilse de Avrupa Birliği bu konuda net konuşmaktan kaçınıyor. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de önümüzdeki yıllarda bu konuda ilerleme sağlamayı umduklarını söyleyerek bu yaklaşımın sürdüğünü bir kez daha gösterdi.

Bu üç ülkeye vize muafiyeti tanınmasını destekleyen Türkiye bu kez tepki tonunu oldukça yükseltmiş durumda. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye katılım müzakerelerini sürdürürken Türk vatandaşlarına bu hakkın tanınmamasının kabul edilir yanı olmadığını söyledi. Türkiye'nin, Batı Balkan ülkelerinden istenen tüm teknik koşulları yerine getirmeye hazır olduğunu belirten Davutoğlu, bu kriterlerin yerine getirilmesinin ardından Avrupa Birliği’nin bu konuda hiçbir mazeretinin kalmayacağını düşündüğünü ifade etti. Davutoğlu bir de uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanı, teknik koşullar yerine getirildikten sonra da vize kalkmazsa bunun çifte standart olarak görüleceğinin altını çizdi.

Vize alanında adım atılması konusunda Avrupa Birliği’nin ilk şartı Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını imzalaması. Bu anlaşma, Türkiye üzerinden yasal olmayan yollarla Avrupa Birliği’ne geçenlerin Türkiye'ye iadesini öngörüyor. Avrupa Birliği’nin dış sınırlarındaki işbirliğinden sorumlu olan FRONTEX'in 2008 yılı verilerine göre Türkiye, hem karadan hem de denizden Avrupa Birliği’ne yapılan yasadışı geçişlerde ikinci sırada yer alıyor. Rapora göre Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz sınırında tespit edilen yasadışı geçişlerin sayısı 29 bin 100, Türk-Yunan kara sınırındaki geçiş sayısı ise 14 bin 500.

Vize muafiyeti için geri kabul anlaşmasının imzalanması da tek başına yeterli değil. AB'nin diğer şartları arasında biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi, sınırların etkili kontrolünün sağlanması ve organize suçlarla etkin mücadele yer alıyor.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG