Erişilebilirlik

Amerika Ülke İçinde Filizlenen Terörden Kaygılı


5 Amerikan vatandaşı, Afganistan’daki Amerikan askerlerine yönelik saldırılara katılma girişiminde bulundukları iddiasıyla Pakistan’da tutuklandı.

Pakistan’daki Leşker-i Tayyibe adlı örgüte üye olduğu öne sürülen David Headley ve Tahawwur Hüseyin Rana, geçen yıl Mumbai’de yapılan saldırılara karıştıkları gerekçesiyle Chicago’da yargılanıyor.

Necibullah Zazi ise kendisini tanıyanlara göre sevimli bir büfe sahibiydi. Ancak o da New York’ta bombalı saldırılar düzenlemeyi planlamakla suçlanıyor.

Binbaşı Nidal Hasan’ı çok fazla tanıyan yoktu. Ancak orduda psikiyatrist olan Hasan, Texas’daki askeri üste 13 kişiyi öldürdü, 40 kişiyi de yaraladı.

Amerikan Kongresi bu yüzden kaygılı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Brian Mcall, “Tehdit gerçek, ulusumuz hala risk altında. Her olay bunu bir kez daha kanıtlıyor” diyor. Mccall, ülke içinde gelişen terörle ilgili bir oturum düzenleyen komisyonun üyesi.

Komisyon toplantısında bir yandan ifade özgürlüğünü korurken bir yandan ülke içinde terörle nasıl mücadele edileceği sorusu gündeme geldi.

Bazı uzmanlar Amerika’nın bu durumu yeterince önemsemediğini düşünüyor.

Terör uzmanı Miriam Mendelson da bunlardan biri:

“Bence kayıtsızlaştık. Genelde büyük saldırılara bakıp onları inceliyoruz. Halbuki radikal eğilimleri olan kişiler “küçük bir şey yapıp büyük bir etki yaratabilirim” düşüncesiyle hareket ediyor.”

Ancak Washington Enstitüsü anti-terör uzmanı Matthew Levitt, Amerika’nın kayıtsız davranmadığı görüşünde:

“Terörle mücadelede de, kültürler arası çatışma yaratmaya çalışan radikal söylemleri engellemede de kayıtsız olduğumuzu düşünmüyorum.”

Arap Amerikan Enstitüsü’nden James Zogby, bu soruna hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Zogby, Müslüman ve Amerikalı Arapların büyük bölümünün terörist grupların internet üzerinden yaydığı kültürler arası çatışma fikrine katılmadığını düşünüyor:

“Bu kişiler ayrımcılıkla, suçla mücadele ediyor. Fikirlerinin de birer yabancı değil, Amerikan vatandaşı olarak dile getiriyorlar.”

Ancak Zogby, toplumlarından dışlanan bazı gençlerin radikalleşme eğilimi olduğunu, fakat bunun yeni bir gelişme sayılamayacağını söylüyor:

“Bunu daha önce de gördük. 40 yıldır siyasetin içindeyim. Bu gençlerin, aşırı Hıristiyan ve ırkçı örgütler, milis örgütleri, Yahudiler ve benzerleri tarafından kandırıldığını gördüm.”

Uzmanlara göre, federal hükümet düzeyinde olduğu gibi yerel düzeyde de bir takım önlemler alınabilir ve farklı toplumların liderleri ve internetten yayılan mesajlarla kandırılan gençlerin aileleriyle çalışmalar yapılması yararlı olabilir.

XS
SM
MD
LG