Erişilebilirlik

ABD İran'daki Protestoları Görmezden Gelmeyecek


ABD İran'daki Protestoları Görmezden Gelmeyecek
ABD İran'daki Protestoları Görmezden Gelmeyecek
<!-- IMAGE -->

Amerika’nın İran’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı John Limbert CNN televizyonuna verdiği demeçte, baskıya rağmen protestolarını sürdüren İran halkının cesaretini saygıyla selamladı.

Limbert, “bu baskı İran hükümetinin kendi halkından hasıl korktuğunun bir belirtisi” dedi.

Limbert “Amerika buna sessiz kalmayacaktır. Tahran sokaklarında olupbitenleri görmezden gelemeyiz. Her zaman söylediğimiz gibi İran hlalkının hükümetinden daha saygılı bir muamele görmeye hak ettiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Limbert bu açıklamaları Başkan Barack Obama, aynı gün Norveç’te Nobel barış ödülünü alırken yaptı. Obama konuşmasında vatandaşlara özgürce konuşma ya da ibadet; kendi liderlerini seçme ya da korkusuzca toplanma hakkı tanınmadığında barışı bekleyen tehlikelerden sözetti.

Obama “Ne kadar duygusuzca tanımlanırsa tanımlansın ne Amerika ne de dünyanın çıkarları insan beklentilerinin inkarıyla savunulamaz.”

Obama, “Başka ülkelerin kendilerine özgü kültür ve geleneklerine saygı göstermekle birlikte Amerika herzaman evrensel olan beklentilerin sesi olacaktır. Aung Sanu Suu Kyi gibi reformcuların sessiz gururunun; şiddete rağmen sandıkbaşına giden Zimbabwe halkının cesaretinin, İran sokaklarında sessizce yürüyen yüz binlerin yanında olacağız. Bu olaylar, bu hükümet liderlerinin bir başka ülkenin gücünden çok kendi halklarının beklentilerinden korktuğunu gösteriyor,”dedi.

Başkan Obama “Bu insanlara umut ve tarihin yanlarında olduğunu söylemek tüm özgür halklar ve özgür ülkeler için bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG