Erişilebilirlik

Esad ve Hariri İlişkilerin Geleceğini Konuştu


Lübnan Başbakanı Said Hariri, Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad’la Cumartesi günü Şam’da yaptıkları görüşmenin “olumlu” ve “açıksözlü” bir atmosferde geçtiğini söyledi.

İki lider, Lübnan ve Suriye arasındaki ilişkileri tamir etmek üzere bir araya gelmişti.

Lübnan Başbakanı Hariri, Şam’da iki gün süren görüşmelerin sona erdiğini belirtti ve Suriye ile yeni ilişkiler döneminin başlaması gerektiğini ekledi.

Hariri, basın toplantısında yaptığı açıklamada Suriye ile dürüstlüğe dayanan mükemmel ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

Hariri, Esad’la görüşmesinin olumlu ve açıksözlü bir ortamda gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Esad’ın yardımcılarından Buthaina Şaban ise Suriye devlet medyasına verdiği demeçte iki liderin 3 saatlik görüşmede gelecekteki ilişkileri ele aldığını belirtti.

Bu, Said Hariri’nin 2005 yılında babası, eski başbakan Refik Hariri’nin suikaste kurban gitmesinin ardından Suriye’ye yaptığı ilk ziyaret oldu. Birleşmiş Milletler’in yürüttüğü soruşturmada suikastte Suriye’nin parmağı olabileceği belirtilmiş, Şam iddiaları reddetmişti.

Saldırı Lübnan’da Suriye karşıtı bir ortam yaratmış ve ardından Suriye, Lübnan’daki 30 yıllık askeri varlığını sona erdirmişti.

İki ülke, geçen yıl diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararı almıştı.

XS
SM
MD
LG