Erişilebilirlik

Demokratlar Sağlık Reformu Konusunda Engelleri Aştı


Amerika'da sağlık sisteminde reform yapılmasını öngören yasa tasarısında uzlaşma sağlandı. Demkorat Partili senatörler bazı partililerin kaygılarını gidererek sağlık reform paketinin 60 oyla kabul edilmesini garantiledi. Bu sayede muhalefetteki Cumhuriyetçiler tasarının oylanmasını engelleyemeyecek.

Başkan Barack Obama'nın en önemli icraatlarından biri olarak görülen reform planında sağlık sigortası bulunmayan milyonlarca Amerikalı'nın sigortalanması hedefleniyor.

Demokrat Parti'nin muhafazakar üyelerinden Senatör Bill Nelson partisinin liderleriyle yaptığı görüşmeler sonucu kaygılarının giderildiğini, tasarıya destek vereceğini açıkladı. Nelson, kürtaj yaptıran Amerikalıların kamu kaynaklarından yararlanmasının engellenmesini istiyordu.

Obama uzlaşmaya varan Senatörlere teşekkür etti.

Senato azınlık lideri Cumhuriyetçi Partili Senatör Mitch McConnell, sağlık reform paketinin "tarihi bir facia" olduğunu söyledi.

Tasarıyı değerlendiren partiler üstü Kongre Bütçe Dairesi reform paketinin maliyetinin 871 milyar dolar olacağını hesaplıyor. Kongre Bütçe Dairesi'ne göre tasarının kabulüyle 31 milyon Amerikalı daha sigortalanacak ve önümüzdeki 10 yıl içinde bütçe açığından 132 milyar dolar kapatılacak.

Reform Paketinde Ne Öngörülüyor?

Sağlık sigortasının özel şirketler tarafından sağlandığı ve kamu sağlık sisteminin sınırlı olduğu Amerika'da sağlık masraflarının ve sigorta primlerinin yüksek olması ciddi bir sorun oluşturuyor.

Reform paketinin kabul edilmesi durumunda Ameriklıların çoğunun sağlık sigortası edinmesi zorunlu hale getirilecek.

Tasarıda, sigorta şirketlerinin, mazaret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasakalnıyor. Yasa tasarısı kabul edilirse, Amerika'da son derece pahalı olan sağlık sigortası sübvansiyonla yoksul kesimlere de ulaştırılacak. Reform paketinde ayrıca vatandaşların sigorta poliçeleri arasında kıyaslama yapabilmesi için bir borsa oluşturulması öngörülüyor.

Tasarıda 2014 yılı itibariyle Amerikalılar'a devlet sigortası seçeneği de sunulabilecek. Bu sayede devlet, sigorta primlerinin artışını denetleyebilecek. Planda ayrıca büyük şirketlerin çalışanlarını sigortalaması zorunlu hale geliyor.


XS
SM
MD
LG