Erişilebilirlik

Kopenhag: 'Önemli İlerleme, Ama Yetersiz'


Başkan Barack Obama Kopenhag'da küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler konusunda varılan anlaşmayı "önemli bir ilerleme, ancak yetersiz" olarak nitelendirdi.

BM İklim Zirvesi'nin yapıldığı Kopenhag'dan Washington'a dönen Obama, Amerika'nın "temiz enerji ekonomisini" geliştireceğini; bunun hem ekonomik hem çevre açısından faydalı olacağını söyledi.

Obama, Kopenhag'da varılan anlaşmadan güç alınmasını, iklim değişikliğiyle mücadelede alınacak önlemlerin hızlandırılmasını istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Kopenhag iklim zirvesinde gerçek bir uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Anlaşma Bağlayıcı Değil

Kopenhag zirvesine katılanlar iklim değişikliği konsunda uzlaştıklarını söylese de, zirvede bağlayıcı nitelikli uluslararası bir antlaşma imzalanamadı.

Bağlayıcı niteliği olmayan anlaşmaya göre katılımcı ülkeler karbon salınımını sınırlamaları için plan oluşturacak ve küresel ısınmayı 2 santigrat derece ile sınırlandırılmasını hedefleyecek.

Yani, sanayi devriminden bu yana ortalama hava sıcaklığının 2 santigrat dereceden fazla ısınmasının engellenmesi öngörülüyor. Ancak anlaşmada bu hedefe ulaşmak için karbon emisyonlarının ne kadar sınırlandırılması gerektiği belirtilmiyor.

Sanayi çağının başlamasından bu yana ortalama küresel hava sıcaklığı 0,7 sangtigrat derece artmış durumda. Bilimadamları, önlem alınmazsa, ortalama küresel ısınmanın bu yüzyıl içinde 3,9 santigrat dereceye ulaşacağı uyarısında bulunuyor.

Kopenhag zirvesinde ayrıca, katılımcı ülkeler, bağlayıcı olması istenen anlaşmayı sadece "not etmekle" yetiniyor. Anlaşma sonucu karbon salınımının azaltılmasının denetlenmesi için bir yöntem belirlenirken gelişmekte olan ülkelerin önlem alabilmesi için 30 milyar dolarlık bir fon oluşturuluyor. Katılımcılar bu fonun 2010 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyor.

Yaklaşık 200 ülkenin temsilcisinin katılımıyla yapılan görüşeler iki haftanın sonunda tıkanmıştı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki görüş aryrılığı, sera gazı salınımında yapılacak kesinti oranları, denetim sistemi ve alınacak önlemlerin maliyetinin nasıl karşılanacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle bağlayıcı bir anlaşmaya varılamadı.

İlk Adım

Ancak katılımcılar varılan anlaşmanın önemli bir ilk adım olduğunu savunuyor.

Kopenhag'dan ayrılmadan önce bir açıklama yapan Obama, "Tarihte ilk kez olarak tüm büyük ekonomiler iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını kabul etti ve bu tehdide karşı harekete geçme konusunda biraraya geldi" diye konuştu.

Bağlayıcı olmasa da, Obama uzlaşmayı "tarihi ve anlamlı" olarak niteledi. Obama, "Kyoto anlaşması bağlayıcıydı, ancak yine de atılan adımlarda yetersiz kaldık" dedi.

Obama, küresel ısınmaya karşı daha etkili adımlar atılması için gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında güven oluşuturulması gerektiğini kaydetti.

Küresel ısınmanın oluşturduğu tehdidin bilimsel olarak kanıtlandığını kaydeden Başkan Barack Obama daha ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Obama, "Zor olsa da önümüzdeki dönemde ilerleme sağlanabileceğini" söyledi.

Zirve sonunda Amerika karbon salınımını 2020 yılına kadar yüzde 17 oranında azaltmayı taahhüd ederken, 2050 yılına kadar kesinti oranını yüzde 80 civarına çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Ancak Tuvalu gibi ada devletler ve Latin Amerika ülkeleri alınacak önlemlerin yetersiz olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG