Erişilebilirlik

New Orleans 4 Yıl Sonra Toparlanıyor


Katrina Kasırgası’nın darmadağın ettiği New Orleans, felaketin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra yeniden canlanıyor. Kentteki nüfus, kasırga öncesi seviyesine henüz ulaşmış değil, ancak turizm ve yeniden yapılanma çalışmaları, kentin çehresini değiştiriyor.

Ünlü aktör Brad Pitt’in Make It Right Vakfı, yeni konutların inşası için mali destek sağladı. Kentin bu kesiminde bu evlerden 20 tane kuruldu. Vakfın amacı, 150 aileyi güvenli konutlara yerleştirmek. Güneş panelleri bulunan, kasırga rüzgarlarına ve sele karşı dayanıklı konutlar, çevreyle uyumlu tasarıma sahip. Yeni evinin kasırgaya dayanıklı olmasından memnun olan Colin Foots şöyle konuşuyor: “Başka bir kasırgayı büyük olasılıkla atlatırım. Duvarlar betonarme inşa edilmiş. Dışarıda da beton kullanılmış. “

Birçokları gibi bu ev de yerden yüksek inşa edilmiş. Mimarlar, farklı fikir ve tasarımlar uyguluyor. Foots, “Bu ev suyun üzerinde yüzebiliyor. Sel esnasında yüzeyden 3 buçuk metre yükselebiliyor,” diyor. Kasırganın yol açtığı sel, bu semtisulan altında bırakmıştı. Birçok ev hala yıkıntı halinde. Brad Pitt vakfının kurduğu evlerse boş arsaların arasında bir tezat teşkil ediyor.

New Orleans ekonomisinin canlanmasında turizmin de rolü büyük. New Orleans Veri Merkezi’nin Başkanı Allison Plyer şöyle konuşuyor: “Amerika’nın her yerinden New Orleans’a yardım yağması bizim için çok önemliydi. Evleri yeniden inşa etmek için buraya akın eden gönüllüler, kentin kalkınması için para toplamak yamacıyla seferber oldular.”

Özel fonlar ve hükümetin ayırdığı ödenek sayesinde New Orleans, ekonomik durgunluğa, başka kentlere oranla daha rahat göğüs gerdi. Plyer, kentteki işsizlik oranının, ülke ortalamasından iki puan daha düşük olduğunu söylüyor. Plyer, “New Orleans toparlanıyor. Büyük bir felaketten sonra kendimize gelmeye çalışıyoruz. Birçok uzmana göre, kalkınma süreci 10 yıl sürecek. Bunun 4 yılını geride bıraktık,” diye konuşuyor. Kent nüfusunun yüzde 77’si, kasırgadan sonra geri dönmüş. Plyer’a göre, gelecek, kent ekonomisinde hep rol oynamış değerleri geliştirmeye bağlı olacak. Plyer, “New Orleans’ta ulaşım altyapısının kurulması gerekiyor. Limanlar ve demiryolları bunların başında geliyor. New Orleans, zaten bu amaç için kurulmuştu. Mississippi Nehri, Amerika’nın çok büyük bir kısmının en önemli ulaşım damarı,” diyor.

Daha birçok sorunun üstesinden gelmek gerekiyor. Ancak New Orleans’ın son birkaç yılda büyük aşama kaydettiği ortada. Kent halkı güzel günlerin geri gelmesini dört gözle bekliyor.

XS
SM
MD
LG