Erişilebilirlik

AIDS'le Mücadelede Milenyum Kalkınma Hedefleri


Dünya Bankası AIDS ile başarıyla mücadele eden ülkeleri övüyor. Kuruluş, AIDS’i 2015 yılına kadar durdurmayı öngören BM Milenyum Kalkınma Hedefleri’ni destekliyor.

33 milyon kişi, HIV ya da AIDS ile yaşıyor. Uzmanlar hastalığın önlenmesi ve tedavisi için daha fazla paraya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Dünya Bankası ve Global Fund ülkelerin gayri safi milli hasılalarının %0,7’sini hastalıkla mücadeleye ayırmalarını istiyor.

Gobal Fund, AIDS için toplanan uluslararası bağışların dörtte birini dünyadaki 2 buçuk milyon hastanın tedavisi için harcıyor.

Kuruluşun direktörü Michel Kazatchkine, “kalkınmanın zorluklarıyla mücadele etmek toplumların sorunu, sadece hükümetin değil. Özel sektör, sade vatandaş, tüketici, herkes elele vermeli. Bu küresel bir dayanışma çabası” diyor.

Yetkililer açlığın AIDS ilaçlarının etkisini azalttığını söylüyor. Virüs taşıyan aç insanlarda AIDS geliştirme riski %36 daha fazla.

Uzmanlar BM milenyum hedeflerine ulaşmanın birinci yolunun korunma olduğunu söylüyor.

BM AIDS programına göre son 8 yıl içinde yeni HIV vakalarında %17 azalma görüldü. Gelecek yıl için bu hedef kazanılan başarıyı yeni bir boyuta taşımak.

XS
SM
MD
LG