Erişilebilirlik

Yoğun Bakımda Saklı Tehlike


Yoğun bakım ünitesinde kalmak tehlikeli olabilir. Dünyada yaklaşık bin hastane üzerinde yapılan araştırmaya göre yoğun bakımda kalan hastaların %50'si ölüm riskini arttıran enfeksiyona yakalanıyor.

Yoğun bakım ünitelerine sadece ağır hastalar alınıyor. Bu hastaların bağışıklık sistemleri zayıf ve hastalar çoğu zaman yaşam mücadelesi veriyor.

Yeni bir araştırma dünyanın 75 ülkesinde yaklaşık 1200 yoğun bakım ünitesinde bir günün nasıl geçtiğini inceledi.

Toronto Üniversitesi ve St. Michael Hastanesi’nden Doktor John Marshall ve beraberindeki araştırmacılar 14 bin yoğun bakım hastasının yarısından çoğunun enfeksiyona bağlı rahatsızlık geçirdiğini belirledi.

Elde edilen verilere göre bu hastaların ölüm riski enfeksiyon geçirmeyen hastalardan iki kat daha fazla. Marshall, “enfeksiyonel hastalıkların %60’ı zatürre, %20’si karın içi enfeksiyonu, %15’i ise idrar yolları enfeksiyonu” diyor.

Çok hasta olmalarının yanında, yoğun bakımda kalan hastalar çeşitli cihazlara bağlı olabiliyor. Bu cihazlar da enfeksiyon riskini arttırıyor. Marshall'a göre araştırma sayesinde ölme riski taşıyan bir hastanın enfeksiyon kapmasının ne kadar tehlikeli olduğu ve vücuda ne kadar ağır bir yük getirdiği anlaşıldı.

Araştırmanın iki önemli sonucu var. Birincisi yoğun bakımda bir haftadan fazla kalan hastaların enfeksiyon kapma riski daha yüksek. İkincisi, gelişmekte olan ülkelerdeki yoğun bakım hastalarının enfeksiyon kapma riski gelişmiş ülkelerdeki yoğun bakım hastalarından daha fazla.

Araştırmacılar bu araştırmanın enfeksiyon önleme ve mücadele yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG