Erişilebilirlik

Pakistan'da Terörle Mücadele, Siyasi Skandal


Pakistan, Başkan Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisinde kilit önem taşıyor. Amerikan askerleri ve NATO birlikleri, Afganistan’da Taleban militanlarına karşı mücadeleyi sürdürürken Pakistan da kendi sorunlarını çözmeye çalışıyor. Son dönemde Taleban militanları, Pakistan’da bombalı saldırıları artırdı. Öte yandan, patlak veren siyasi bir skandal, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin hükümetini sarsabilir.

Pakistan hükümeti, 2009’un başında Swat Vadisi ve civarını kontrol altında tutan Taleban militanlarıyla barış anlaşması imzaladı. Ancak anlaşmayı ihlal eden Taleban, Swat Vadisi’nde başkent İslamabad’ın 60 kilometre yakınına kadar ilerledi. Taleban militanları, kız okullarını kapattı, insanları sokak ortasında döverek gözdağı verdi. Eğitim Bakanı Mir Hazar Han Bicrani, hükümetin gerekli adımları attığını söyledi. “Güvenlik birimlerimizin durumu kontrol altına almasından başka seçeneğimiz yoktu.”

Pakistan ordusu Swat Vadisi’nde girerken iki buçuk milyon kişi de bölgeyi terk etti.

Amerika, 2009’un ortasından itibaren Pakistan ordusunun başarılarından övgüyle söz etmeye başladı. Amerika’nın Bölge Özel Temsilcisi Richard Holbrooke: “Sonunda Pakistan ordusu Taleban’a karşı çok ciddi bir askeri operasyona girişmeyi başardı.”

Ancak Amerikan ve NATO güçleri Afganistan’da Taleban’ın artan direnişiyle karşılaştıkça, Washington, İslamabad’a, aşiret bölgelerinden Afganistan’a sızıp saldırı düzenleyen militanlara karşı önlem alması için baskı yapmaya başladı.

Ekim ayında Pakistan, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın İslamabad’daki bürosunu, Rawalpindi’deki ordu karargahını ve Lahor’daki güvenlik güçlerini hedef alan bombalı saldırılarla sarsıldı. Bunun üzerine Pakistan ordusu, Güney Veziristan’da Taleban militanlarına yönelik büyük bir operasyon başlattı.

Pakistan ordu sözcüsü Tümgeneral Athar Abbas: “Bu bölgedeki herhangi bir istikrarsızlık, diğer bölgelerde de istikrarsızlığı tetikleyebilir.”

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Pakistan’ın Kuzey Veziristan’da saklanan ve koalisyon askerlerine saldıran Taleban militanlarını da hedef alması gerektiğini söyledi: “Amerikan askerlerini, Afgan güçlerini, koalisyonda yer alan müttefiklerimizin askerlerini bu bölgede saklanan Taleban militanları öldürüyor.”

Öte yandan Pakistan Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’yle 8 bin üst düzey hükümet yetkilisini yolsuzluk suçlamalarından muaf tutan affa itiraz talebini görüşmeye başladı.
Profesör İştihak Ahmed bu konuda şunları söylüyor: “Siyasi istikrarsızlık, Pakistan’ın başına gelebilecek en kötü şey. Siyasi kriz patlak verdiğinde ekonomi kötüye gider. Ciddi bir terör tehdidi olan bir ülkede istikrarsızlık çok pahalıya mal olur.”

Cumhurbaşkanı Zerdari, kısa süre önce Pakistan’ın nükleer gücü üzerindeki yetkisi dahil bazı yetkilerini Başbakan Yusuf Rıza Gilani’ye devretti.

2010, Pakistan’ın, militanlarla mücadele ve ülke liderlerine yönelik yolsuzluk suçlamalarıyla geçireceği zor bir yıl olacak.

XS
SM
MD
LG