Erişilebilirlik

Merkel Hükümeti Zor Bir Dönem Geçiriyor


Afganistan’nın Kunduz Bölgesi’nde çok sayıda sivilin ölümüne neden olan bombardımanla ilgili tartışmalar Berlin’de Noel öncesi sürüyor. Savunma Bakanı Theodor von Gutenberg’ün kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği öne sürülürken, Başbakan Angela Merkel’in de konuyla ilgili kurulan komisyon önünde ifade vermesi talep ediliyor.

Merkel’in keyfini kaçıran bir diğer konu ise, vergi reformu ve bugün bununla bağlantılı yapılacak oylama. Eyaletlerin bir bölümü Federal Hükümet'in planladığı vergi indirimi paketine karşı, oylamadan‚ hayır çıkması durumunda, Almanya’da tüm zamanların en kapsamlı vergi reformunun yaşama geçirilme şansı çok azalacak. Geçen federal seçimlerin ana konusu olan vergi reformu kapsamında firmalar, oteller ve miras sahiplerinden alınan vergilerin ortalama yüzde 3, kısmen yüzde 12 oranında düşürülmesi, sonuçta vergi mükelleflerine yılda toplam 20 milyar euroluk vergi indirimi uygulanması planlıyor. Buna ek olarak çocuklu ailelere da daha fazla vergi kolaylığı sağlanması hedefleniyor.Ancak 2011 yılından itibaren geçerli olacak yeni vergi sisteminden olumsuz etkileneceklerini düşünen eyaletler ve kent belediyeleri, vergi indirimleri ile kaybedecekleri gelirlerin Federal Hükümet tarafından dengelenmesini istiyorlar. Merkel ise vergi reformu ile oluşacak bütçe açığını kapatabilmek için 2010 yılı için 100 milyar Euroluk yeni borçlanma ve eyaletlere özel fonlar planlıyor, bu durumda Almanya’nın kamu borçlanmasının 400 milyar Euro'yu bulacak.

Ekonomistler borçlanmanın orta vadede Almanya’nın sorunlarını daha da derinleştireceğini belirtirken, Türk Alman İşverenler Birliği Başkanı Hüsnü Özkanlı gibi işveren kesimi yeni bir vergi sistemi talep ediyor ve vergi indirimlerinin tüketimi artıracağından yola çıkıyor.

Bu arada ekonomistler ek borçlanmanın hızla artması ve istikrar paktının ihlal edilmesi nedeniyle 2010 yılında Avrupa Birliği Komisyonu'nun Almanya’ya yönelik cezai önlemleri yeniden gündeme getirmesine kesin gözüyle bakıyorlar.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG