Erişilebilirlik

Afganistan: 'Obama'nın Savaşı'


Bir çok uzman Afganistan’daki savaşı Başkan Obama’nın Savaşı diye adlandırıyor. Amerika’nın Sesi Washington’daki eski diplomatlarla bu konuyu değerlendirdi.

Başkan Barack Obama aybaşında Afganistan’a 30 bin ek asker göndereceğini açıkladı. Obama 2011 yılı Temmuz ayında askerlerin Afganistan’dan çekilmeye başlayacağını söyledi.

Amerika’nın eski dışişleri bakanlarından Lawrence Eagleburger Afganistan’a ek asker göndermenin doğru olduğunu savunuyor: "30 bin ek asker göndermek iyi fikir. Ancak askerlerin ne zaman geri çekileceğini açıklamak doğru değil. Bu, karşı tarafa aslında savaşı kazanmaya niyetiniz olmadığını söylemek demek. Eğer belli bir tarihe kadar savaşı kazanmazsak, ülkeyi terk edeceğiz, tabii bu plan her an değişebilir. Bence bu tür bir söylem zayıflık işereti ve kötü bir fikir."

Eski CIA direktörlerinden ve eski Savunma Bakanı James Schlesinger da Temmuz 2011 çekilme tarihini sorgulayanlar arasında: "Bence bu açıklama Demokrat Parti içindeki savaş karşıtlarını memnun etmeye yönelikti. Bu durum onları mutlu edebilir ancak Taleban da mutlu oldu. Afganistan ve Pakistan’da ise endişe yarattı."

Başkan Obama’nın Afgan stratejisinin en önemli noktalarından biri, Başkan Hamid Karzai’nin yolsuzlukla mücadele etmesini öngörmesi. Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı General Brent Scowcroft Karzai’yi yolsuzlukla mücadeleye zorlamanın çok zor olduğunu söylüyor: "Karzai’yi zorlayamayız. Ancak Karzai’nin yapması gereken tercihler var. İktidarda kalmak ve başarılı olmak istiyorsa bizim stratejimizin başarıya ulaşması gerekiyor. Amerikan stratejisi de Karzai’nin başarısına bağlı. Karzai belki de önceleri bu durumun farkında değildi."

Lawrence Eagleburger bu konuda daha sert: "Karzai’yi olduğundan başka türlü hareket etmeye zorlayamayız. Karzai dürüst olmayan bir politikacı."

Üç eski yetkili de Pakistan’ın rolünün en az Afganistan kadar önem taşıdığını vurguluyor: "Bu hayati bir konu. İsyancılar sınırdan içeri girip çıkabildikleri müddetçe Afganistan’da Taleban’ı yenmek zor. Pakistan hükümetini ikna edip sınır bölgesini temizlemek gerekiyor. Bu da kolay değil."

Eski yetkililer Avrupa’nın Afganistan’a daha fazla asker göndermesinin kolay olmayacağını savunuyor. Bir çok uzman da Avrupalılar’ın muharip asker göndermeyeceğini ancak yerel yetkililere yardımcı olacak türden asker gönderebileceğini belirtiyor. Uzmanlar bunun Taleban’a karşı savaşmaktan daha da önemli olabileceğinin altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG