Erişilebilirlik

16 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post son dönemde Amerikalı Müslümanlar arasında terörle bağlantılı kişilerin sayısının arttığına dikkat çekiyor. Gazete, bu durumun ciddiye alınması çağrısında bulunuyor:

“Radikal ve tehlikeli bir azınlığa rağmen, Amerikalı Müslümanların büyük bir kısmı kanunlara saygılı ve şiddet karşıtı vatandaşlardır. Aslında aşırı unsurların kendi çarpık planlarını uygulaması durumunda bundan en fazla zarar görecek olanlar da Amerikalı Müslümanlardır. Güvenlik güçleri ve istihbarat kuruluşları, şimdiye kadar çeşitli komploları önlemede büyük başarı sağladı. Ancak bazı Amerikalıların niçin ve nasıl radikalleştiğini anlamak için daha fazla çaba harcanmalıdır. Bu yapılmadan oluşturulacak çözümler ya etkisiz kalacaktır ya da ters tepecektir. Kongre, bu konuda gereken önlemlerin alınabilmesi için bir araştırma komisyonu kurmalıdır.”

New York Times Afganistan’da ikinci kez devlet başkanı seçilen Hamid Karzai’nin yolsuzlukla mücadele sözü verdiğini hatırlatıyor. Gazete, Karzai’yi bu sözüne uygun davranmamakla suçluyor:

“Hileli bir seçimle tekrar iktidara gelen Karzai’nin kuracağı yeni hükümet, onun yolsuzluk ve beceriksizlikle mücadelede ne kadar kararlı olduğunu da gösterecek. Yolsuzlukla mücadele için yeni bir birim kurulması ve bazı bakanlar hakkında zimmete para geçirme suçlamasıyla soruşturma açılması olumlu gelişmeler… Ancak bunlar yeterli değil. Rüşvet alma imkânını kısıtlayacak yeni düzenlemelere gidilmesi gerekiyor. Karzai yandaşlarının seçime hile karıştırmasını önlemekte başarısız olan Obama yönetimi, büyük bir itibar kaybına uğradı. Yönetim şimdi, Karzai’nin yeni kuracağı hükümette yolsuzluğa bulaşmış isimlere yer vermemesi konusunda baskı uygulamalıdır.”

Christian Science Monitor Obama’nın finans reformu ve kredi musluklarının açılması konusunda bankacıları uyardığını belirtiyor. Ancak gazete, Demokrat Partili Kongre üyelerinin Wall Street’le ilişkilerine de dikkat çekiyor:

“Kongre’de Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri hala finans sektöründen önemli miktarlarda bağış alıyor. Bu da Wall Stret’e karşı bir çeşit “hürmet kültürü” oluşturuyor. 2010 Kongre seçimleri için sigorta ve yatırım şirketlerinin yaptığı bağışlar şimdiden 10 milyon doları aştı. Bu miktarın önemli bir kısmı da Demokratlara gitti. Obama ise Wall Street’e karşı açıkça savaş ilan etti. “Tüketicilerin korunması önerisine karşı savaş ilan ediyorlarsa, ben bu savaşa hazırım” dedi. Ancak öyle görünüyor ki, Obama’nın önce bu büyük lobi grubundan para alan Demokratlarla savaşması gerekecek.”

USA Today devlet tarafından kurtarılan General Motors ve Chrysler firmalarının yeniden yapılanmaya gittiğini hatırlatıyor. Gazete, buna rağmen Kongre’nin katılması kararlaştırılan otomobil acentelerini korumaya çalışmasını eleştiriyor:

“Otomotiv firmalarına kredi veren kuruluşlar büyük kayıplara uğradı. İşçiler işlerini kaybetti. Sendikalar, imzalanan sözleşmelerden taviz vermek zorunda kaldı. Bu süreçten bazı otomobil acenteleri de etkilendi. GM, yaklaşık altı bin acentesinden iki binini kapatıyor. Chrysler ise 800 acentesini kapattı. Ancak diğer grupların aksine acenteler, bu yükün kendi omuzlarına düşen kısmını taşımaktan kurtulabiliyorlar. Kongre’de kabul edilen ve onaylanması için Obama’ya gönderilen bir düzenlemeye göre, kapatılan acenteler tekrar açılabilmek için tahkim yoluna gidebilecekler. Kongre, her iki firmanın da ihtiyaçtan fazla acenteye sahip olmasının yolunu açarak, bu firmaların sahiplerine ve dolayısıyla vergi mükelleflerine yeni bir yük getiriyor.

XS
SM
MD
LG