Erişilebilirlik

'Afgan Güçlerinin Eğitimi Zorlu Olacak'


Afganistan’daki savaşın kazanılması için Afgan güvenlik kuvvetlerinin yeterli donanım ve beceriye sahip hale getirilmesi gerekiyor. Ancak Afganistan’daki Amerikalı askeri yetkililer, dil ve kültür farklılıklarıyla kaynak yetersizliğinin, bu amaca ulaşmayı zorlaştırdığını söylüyor.

Afganistan’da savaş sekiz yıldır sürüyor ve son zamanlarda Afgan güçleriyle Amerikalı danışmanları arasındaki ilişkilerin gerildiği görülüyor.

Amerikalılar, Afgan kuvvetlerini Batı savaş taktiklerine göre eğitmek istiyor. Ancak Afganların da kendilerine has yöntemleri var. Bu da Amerika’nın daha büyük ve bağımsız Afgan güvenlik birimi oluşturma amacına ters düşüyor.

Bağımsız bir Afgan ordusunun, ele geçirilmesi zor bir düşmana karşı uyum sağlayabilme becerisi edinmesi şart. Dil farkıysa bu önemli mesajı iletmenin önündeki en büyük engel.

Yarbay Percy Dunigan, Kandahar’da Afgan pilotların eğitiminden sorumlu:

“Havacılıkta birçok teknik terim var. Bunları doğru tercüme etmek, özellikle uçuş sırasında pilotlara zamanında aktarabilmek çok zor. Anlaşamamanın yarattığı stresi azaltmak için dillerini az da olsa öğrenmeye çalıştım. Ancak uçaklarla ya da uçuşla ilgili teknik terimler söz konusu olduğunda aynı dili konuşmanın kolaylığının yerini hiçbir şey alamaz.”

Logar vilayetinde bir Amerikan taburu, Afgan askerlerini eğitiyor. Karmaşık operasyonları genellikle Amerikalılar yapıyor. Afgan askerleri, yollardaki kontrol noktalarının sorumluluğu gibi kolay görevleri üstleniyor.

Başçavuş Donald Coleman işlerin yolunda gittiğinden emin olmak için Afgan kuvvetlerine ait mevzileri ziyaret ediyor. Afganlar, teçhizat ve asker sayısının azlığından şikayetçi:

“Biz buradayken herşey yolunda gidiyor. Esas sorun biz gidince başlıyor, bunu anlıyorum. Şikayetleri, sorunları ve kaygıları haklı nedenlerden kaynaklanıyor. Afganistan’da hiçbir şey, Amerika’da olduğu gibi bir günde hallolmuyor.”

Birkaç mil ötedeyse Amerikan askerleri, Afganlara, araçların kısa sürede nasıl aranacağını öğretiyor.

Amerikalıların anlattıklarını anlamayan Afgan askerleri, araçları aramadan kontrol noktasından geçiriyor. Amerikalı Teğmen Gregory Avant, ilk kontrol noktasından ayrılıyor ve ek bilgiler verdikten sonra eğitime yeniden başlıyor.



XS
SM
MD
LG