Erişilebilirlik

Barış gücünün süresi uzadı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Karar tasarısına 14 ülke evet oyu kullanırken, toplantıda Türkiye'yi temsil eden BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan tasarıya karşı oy verdi. Haberin ayrıntılarını Selin Süer Ünlü sunuyor.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresinin uzaması kararının ardından KKTC'nin New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri BM'de gazetecilere bir açıklama yaptı.

Gökeri, Rum kesiminin temsilcisinin adanın tek temsilcisiymiş gibi açıklamalarda bulunduğunu belirterek, Ada’daki iki halkın tek bir hükümet tarafından temsil edilmediğini hatırlattı. Türk ve Rum kesiminin iki ayrı hükümet tarafından yönetildiğini söyleyen Gökeri, liderlerin müzakerelere devam ettiğini ancak Rum kesiminin bu müzakereler sırasında haksız bir şekilde uluslar arası topluluk tarafından tanındığını söyledi.
Büyükelçi Gökeri, karar tasarısına karşı çıktıklarının da altını çizdi. Gökeri act 2
Gökeri, buna gerekçe olarak Türk kesiminin onayının istenmemesini ve tek taraflı hareket edilmesini gösterdi. Barış Gücü’nün Türk kesiminin işbirliği ve iyi niyet çerçevesinde “bir misafir” gibi karşılanacağını da söyleyen Gökeri, Türk kesiminin ambargo ve kısıtlamalar altında sıkıntı içinde yaşadığını vurguladı ve biran önce çözüm bulunması çağrısı yaptı.
Karar tasarısının açıklanmasından sonra bir açıklama da Rum kesimini temsilen Birleşmiş Milletler’de bulunan Minas Hacımihail’den geldi.
Hacımihail act
Hacımihail, barış gücünün Türk askerinin adadaki varlığı yüzünden bir gereklilik olduğunu savunarak, Rumlar’ın Türk askerini adada işgalci olarak gördükleri görüşünü yineledi.
BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ise oylamadan sonra Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada Türkiye'nin başından beri Barış Gücü’ne yönelik kararları kabul etmediğini, buna da red oyu verdiğini ve kararının nedenini Güvenlik Konseyi’ne bildirdiğini söyledi.




XS
SM
MD
LG