Erişilebilirlik

Kuzey Kutbu'nda Buzul Erimesi Kaygıları Artırıyor


Kuzey Kutbu’nda küresel ısınmanın yeni izleri görülüyor. İki yıl önce çok fazla buzulun erimesi yüzünden Kuzeybatı Geçidi olarak bilinen Kutup Denizi’deki deniz yolunun buzlarının eridiği, uydu görüntüleriyle tesbit edildi. Kaşiflerden ve bilim adamlarından oluşan ekibin Kuzey Kutbu’nda yaptığı yeni araştırmaya göre bölgedeki buzullar, yaz aylarında, daha önce tahmin edildiğinden çok daha hızlı eriyor. Bu bulgular, uzmanları kaygılandırıyor.

Kuzey Kutbu’nun dondurucu soğuğunda 73 gün süren 450 kilometrelik bir yürüyüş ilk kez yapılan bir sevüren. Hava sıcaklığı eksi 40 derece civarında. Şartlar, son derece zor. Amaç, Kuzey Kutbu’ndaki buzulları incelemek, ne kadarının eridiğini tespit etmek, yeni buzul oluşumları bulmak. Catlin Grubu’nun sponsorluğunda, Dünya Yaban Hayatı Fonu’yla ortak düzenlenen ve çevreciler, bilim adamları ve kaşiflerin katıldığı araştırma Kopenhag’daki İklim Konferansı’nda duruma dikkat çekmek için yapıldı. Sonuçlar, Londra’da açıklandı. Catlin Kuzey Kutbu Araştırması’nın öncüsü Pen Hadow şöyle konuşuyor: “Kuzey Kutbu’nda eski, kalın, yıllar içinde oluşumu devam eden ve her yıl kalınlaşan bir buzul tabakasıyla karşılaşacağımıza inanıyorduk. Ancak böyle bir buzul tabakasına rastlamadık.” Cambridge Üniversitesi’nden Peter Wadhams 1971’den beri Kuzey Kutbu üzerine çalışıyor. Wadhamns ise şunları söylüyor: “Daha çok buz kaybettiğiniz zaman açık su alanları artıyor. Yaz aylarında açık sular daha da ısınıyor. Böylece kışın oluşan buz miktarı azalıyor. Bir sonraki yaz daha çok erime görülüyor. Parçalanma süreci başlıyor ve buzlar tükeninceye kadar erime devam ediyor.”

Buz miktarının çok az olması nedeniyle Hadow ve iki arkadaşı, suda yüzmek zorunda kaldı. Hadow, kaşiflerin gelecekte kızaklara değil, teknelere ihtiyacı olacağını söylüyor. Londra Üniversitesi İklim Bilimi Bölümü Başkanı Duncan Wingham, araştırmanın, Kuzey Kutbu’ndan son derece küçük bir kesit sunduğunu söylüyor. “Kuzey Kutbu’nda olup bitenleri anlamamıza daha çok uydu görüntüleri yardımcı oluyor. Uydudan kutbu bir bütün olarak görüyoruz,” diyen Wingham’a göre durum gerçekten kötüye gidiyor. Duncan Wingham, “Artık küresel ısınma var mı yok mu sorusundan sıkıldık çünkü buzulların eridiğine dair bilimsel göstergeler son derece açık. Deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların erimesi, okyanusların ısınması, iklim değişikliğinin gerçek olduğunu destekleyen kanıtlar,” diyor.

Uydu fotoğrafları, Kuzey Kutbu’nun tahmin edilenden çok daha hızlı eridiğini gösteriyor. Araştırmaya katılan uzmanlar, küresel ısınmanın gerçek olduğu ve derhal önlem alınması gerektiği mesajını veriyor. Araştırmaya ilişkin ayrıntıları internette, www.Catlinarcticsurvey.com adresinde bulabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG