Erişilebilirlik

'İklim Konferansı'nda Az Yol Kat Edilebildi'


Kopenhag’da düzenlenen BM İklim Konferansı’na katılan delegeler Pazar günü gayri resmi görüşmelerde küresel iklim değişikliğine yönelik yeni anlaşmanın detaylarını ele aldı.

12 gün sürecek konferans ikinci haftasına girerken uzmanlar şu ana dek çok az yol kat edilebildiğini söylüyor. Konferansta 2012’de süresi dolan Kyoto Protokolü’nün yerini alabilecek yeni bir anlaşmanın temelleri atılmaya çalışılıyor.

Konferansın Cuma günü gelecek 40 yıllık süreçte karbon salınımlarına dair taslak metnin çıkarılmasının ardından ivme kazandığını belirten uzmanlar da var.

Taslak metinde sanayileşmiş ülkelerin karbon salınımlarını 1990’lardaki düzeyine indirmesi öngörülüyor. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de salınım oranlarını %15 ila %30 arasında düşürmesi öngörüsü de taslak metinde yer alıyor. Ancak taslak metinde zengin ülkelerin diğer ülkelere iklim değişikliğiyle mücadele için ne kadar yardım yapacağı bilgisine yer verilmiyor.

Gelecek Cuma sona erecek konferansa 100’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

Dün tüm dünyada gösteri yapan çevreci gruplar Kopenhag'da yapılacak iklim zirvesinde ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da binlerce kişi gösteri yaptı. Polis, siyah giysili 300 kadar eylemciyi tutukladı. Gösterilerin çoğu sakin geçerken bir grup, dükkanların camlarını kırdı ve polis müdahalesiyle karşılaştı.

Avustralya'da "Küresel Isınmaya Karşı Yürüyüş" adı altında örgütlenen 40 bin kişi eylem yaptı. Küresel ısınmaya karşı önlem alınmasını isteyen eylemciler ayrıca Pekin, Manila, Cakarta ve Taipei'de de gösteri düzenledi.

XS
SM
MD
LG