Erişilebilirlik

Göstericiler Kopenhag İklim Zirvesi'ne Mesaj Gönderdi


Tüm dünyada gösteri yapan çevreci gruplar Kopenhag'da yapılacak iklim zirvesinde ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da binlerce kişi gösteri yaptı. Polis, siyah giyisili 300 kadar eylemciyi tutukladı.

Gösterilerin çoğu barışçıydı, ancak bir grup dükkanların camlarını kırdı ve polis müdahalesiyle karşılaştı.

Avustralya'da "Küresel Isınmaya Karşı Yürüyüş" adı altında örgütlenen 40 bin kişi eylem yaptı. Küresel ısınmaya karşı önlem alınmasını isteyen eylemciler ayrıca Pekin, Manila, Cakarta ve Taipei'de de gösteri düzenledi.

Kopenhag'da Müzakereler Sürüyor

Sera gazı salınımını azaltmak için uluslararası bir antlaşma hazırlamaya çalışan yetkililer müzakerelerinin altıncı gününde.

Antlaşmanın ilk taslağında gelişmiş ülkelerin liderliğinde sera gazı salınımının 2050 yılına kadar yarı yarıya düşürülmesi öngörülüyor.

Cuma günü değerlendirilen taslakta gelişmiş ülkelerin sera gazı salınımını 1990 yılı seviyesinin de altına düşürmesi; gelişmekte olan ülkelerin ise sera gazı slınımını daha fazla arttırmaması zorunlu kılınıyor.

Müzakerlerin en zor yanı gelişmekte olan ülkelerin de önlem alabilmesi için nasıl yardım yapılacağı. Avrupa Birliği gelişmekte olan ülkelere yardım için önümüzdeki 3 yılda 7,2 milyar Euro yardım yapmayı vaat etti.

Zirvede söz alan Tuvalu adasının temsilcisi küresel ısınmaya karşı önlem alınması ve bağlayıcı bir antlaşma yapılması konusunda duygusal bir çağrıda bulundu. Göz yaşlarını tutamayan Ian Fry, ülkesinin geleceğinin iklim zirvesine katılan degelelerin elinde olduğunu söyledi.

Büyük Okyanus'un güneyinde bulunan Tuvalu adaları buzulların erimesiyle deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Önümüzdeki haftanın sonunda başlayacak iklim zirvesi için 100 devlet ve hükümet başkanı Kopenhag'da olacak.

XS
SM
MD
LG