Erişilebilirlik

Irak: Dev Petrol İhalesini Lukoil - Statoil Kazandı


Irak'ın en büyük petrol yataklarından Batı Kurna II, Rusya'nın Lukoil ve Norveç'in Statoil şirketleri tarafından geliştirilecek.

İhaleyi kazanan Lukoil ve Statoil günde 1,8 milyon varil petrol üretmeyi hedefliyor. İhaleye ortaklaşa giren şirketler varil başına 1.15 dolar kazanacak.

Ülkenin güneyinde Basra'nın batısında bulunan Batı Kurna II petrol yatağının 12,9 milyar varil rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Petrol üretimini arttırmayı hedefleyen Irak hükümeti dün de Mecnun petrol yatağının geliştirilmesi ihalesini Royal Dutch Shell ve Malezya'nın Petronas şirketlerine verdi. Mecnun petrol yatağının 12,6 milyar varil rezervi olduğu sanılıyor.

Irak'ta şiddet olaylarının yaygın olduğu bölgelerdeki petrol yataklarının geliştirilmesi ihalelerine talep olmadı.

Bu arada, Petronas ve Japonya'nın Japex şirketleri ülkenin güneyinde daha küçük bir ihale kazanırken Musul yakınlarındaki bir petrol yatağını Angola'nın Sonangol şirketi geliştirecek.

Öte yandan Petronas, Fransa'nın Total ve Çin Ulusal Petrol Şirketi tarafından oluşturulan konsorsiyum Halfaya petrol yatağının geliştirilmesi ihalesini kazandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) dahil olduğu konsorsiyum ise Badra petrol yatağı ihalesini kazandı. Rus Gazprom şirketinin başını çektiği konsorsiyuma Kore'den Kogas ve Petronas da dahil. Fiyatını düşürmek durumunda kalan konsorsiyum varil başına 5.50 dolar kazanacak.

Irak'ın dünyanın üçüncü en büyük petrol rezervlerine sahip olduğu tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG