Erişilebilirlik

11 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama’nın Nobel barış ödülünü alırken yaptığı konuşmanın ödül komitesini memnun edecek bir içerikte olmadığını yazıyor. Gazete buna rağmen Obama’nın konuşmasına destek veriyor.

"Obama konuşmasında tekrar tekrar Afganistan Savaşı’na değinerek, bu savaşın Amerika’nın ve diğer ülkelerin terörist saldırılara karşı korunması için ahlaki açıdan haklı ve stratejik açıdan gerekli bir savaş olduğunu savundu. Haklı ve haksız savaşlar arasındaki ayrımın tartışılmasını filozoflara bırakacağız. Ancak Afganistan Savaşı’nın zor olmakla birlikte gerekli bir savaş olduğu düşüncesine katılıyoruz. Ayrıca Amerika’nın uluslararası kurallara ve kendi ideallerine bağlı kalmadığı sürece özelde bu savaşı, genelde de terörle mücadeleyi kazanamayacağını biliyoruz. Zaten Obama da bunu vaat ediyor ve çözmesi gereken sorun da bu…"

Christian Science Monitor ise Obama’nın Oslo’daki konuşmasını bir süper gücün, yeni tehditlere karşı diğer ülkelerden destek arayışı olarak tanımlıyor. Gazete, Obama’nın konuşmasında ahlaki argümanları öne çıkardığını vurguluyor.

"Obama’nın ahlaki esaslara dayalı yaklaşımının önündeki en büyük engel İran’ın nükleer programıdır. Obama, kısa bir süre içinde İran’la diyalog arayışını sürdürüp sürdürmemek konusunda bir karar aşamasına gelecek. Belki de yaptırım uygulamakla önleyici bir saldırı düzenlemek arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle, Obama’nın Oslo’daki konuşması soyut bir teorik yaklaşım olmaktan daha büyük bir önem taşıyor. Genç bir savaş dönemi başkanının yüce hedefleri, Amerika’nın idealizminin sınırlarını da zorluyor."

Los Angeles Times Batı’nın İran’daki hükümet karşıtlarına yardımcı olması gerektiğini savunuyor. Ancak gazete, son kararı İran halkının vereceğini vurguluyor.

"İran hükümeti ve Devrim Muhafızları, öğrencilerin toplumsal tepkinin öncüleri olduğunu kendi deneyimlerinden biliyorlar. Bu nedenle öğrencileri İslam Devleti'ni güçlendirme görevlerine yönelik bir tehdit olarak görüyorlar. Öğrenciler ise uzun vadeli bir mücadeleye girmiş görünüyorlar ve Batılı ülkeler de reform hareketine destek vermelidir. Ancak Batı, reformcularla fazla yakınlaşarak onlara zarar vermekten de kaçınmalıdır. Bu, bir ulusal harekettir ve kendi hükümetlerinin meşruluğunu sorgulayan bu öğrenciler de, devrimci babaları gibi ülkelerini seven insanlardan oluşuyor."

USA Today işsizliği azaltmaya yönelik önerilerin büyük bir kısmının bütçe açığını daha da arttırmaktan başka bir işe yaramayacağını öne sürüyor. Gazete işsizlik yardımlarının arttırılmasını daha doğru buluyor.

"Elbette işsizlik yardımı sonsuza kadar sürmemeli. Bu, çok pahalıya patlar. Ancak yardımların süresi, insanların yeni bir iş bulmasına olanak sağlayacak bir düzeyde olmalı. Bu sayede sağlanacak tasarruf, bütçe açıklarının daha da artmasını önleyecek ve ekonominin daha hızlı düzelmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla bu öneri de, işsizlikle mücadele kapsamında düşünülmelidir. Normal zamanlarda 26 hafta süren işsizlik yardımının böylesine zor bir dönemde 13 hafta daha uzatılması gayet meşru bir taleptir. Üstelik işsizlere yapılacak bu yardım, tamamen yeniden ekonomiye döneceği için, mevcut istihdamın korunmasında ve yeni iş alanlarının açılmasında da faydalı olacaktır."

XS
SM
MD
LG