Erişilebilirlik

'Türkiye'yle Amerika İran Konusunda Tam Olarak Uyuşmuyor'


Washington’da Başkan Barack Obama’yla görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İran’ın nükleer programıyla ilgili soruna diplomatik çözüm bulunmasında Türkiye’nin elinden gelenini yapmaya hazır olduğunu söyledi, ancak uluslararası toplumun yaklaşımını da eleştirdi.

İran’ın nükleer programı konusundaki anlaşmazlık Washington’un gündeminde önemli bir yer tutuyor. Başkan Obama bu konuya verilen önemi Başbakan Erdoğan’a de iletti. Erdoğan Obama’yla basına yaptığı ortak açıklamada da İran’ın nükleer programı konusundaki soruna çözüm için ellerinden gelenini yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Erdoğan, Obama'yla İran'ın nükleer programı konusunda atılabilecek müşterek adımları müzakere ettiklerini; "soruna diplomatik çözüm bulunmasında Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu" vurguladı.

Ancak Erdoğan Washington’da yaptığı konuşmalarda İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumun yaklaşımını tam olarak paylaşmadığını da yineledi. Erdoğan İran’ın nükleer silah geliştirdiğine dair bir işaret bulunmadığını; bölgede başka ülkelerin nükleer silah programı konusunda farklı bir yaklaşım sergilendiğini ve bu yaklaşımı adil bulmadıklarını söyledi.

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, Türkiye’yle Amerika’nın yaklaşımının tam olarak uyuşmadığını bunun ileride sorun yaratabileceğini kaydetti. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Alirıza, ziyarette tarafların önceliklerinin farklı olduğunu düşünüyor.

Önümüzdeki haftalarda yaklaşık iki saat süren Obama – Erdoğan görüşmesinde nelerin konuşulduğunun anlaşılmasıyla ziyaretin sonucu konusunda daha net bir tablo çizilebilecek.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza'nın değerlendirmelerini ve haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG