Erişilebilirlik

İran'da Reformcular Yine Sokaklarda


İran’ın başkenti Tahran’da rejim aleyhtarlarının düzenlediği gösteride polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Görgü tanıkları yüzlerce polisin göstericileri dağıtmak için cop ve gözyaşartıcı gaz kullandığını bildirdi.

Polislerin reform yanlısı öğrencilerin Ulusal Öğrenci günü nedeniyle gösteri için toplandığı Tahran Üniversitesi’ne giden yolları da kapattığı görüldü.

Ulusal Öğrenci Günü, 1953 yılında Amerikan aleyhtarı gösterilerde öldürülen üç İranlı öğrencisini anmak üzere yapılıyor. Daha önceki yıllarda bu gösteriler rejim tarafından destekleniyordu. Ancak bu yıl, Ulusal Öğrenci Günü Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşıtı eylemlere sahne oldu.

Gösterilerden öncesinde, dünden itibaren, İranlılar Internet ve cep telefon bağlantılarının yavaşladığını ya da kesildiğini söylüyor. Muhalefet kaynakları, bunun gösterilerin örgütlenmesini önlemek amacıyla kasten yapıldığını iddia ediyor.

Hükümet ayrıca yabancı gazetecilerin, gelişmeleri izlemesini engellemek amacıyla, çalışma izinlerini 7 ve 9 Aralık tarihleri arasında kaldırdı.

XS
SM
MD
LG