Erişilebilirlik

Kopenhag'da İklim Zirvesi Yarın Başlıyor


BM iklimden sorumlu üst düzey yetkilisi Yvo de Boer yoksul ülkelere karbon salınımlarını azaltmada yardımcı olmak üzere 30 milyar dolarlık yardım yapılması çağrısında bulundu.

Kopenhag'da başlayacak BM İklim Zirvesi öncesi konuşan Boer bu acil yardımın zengin ülkelerden gelmesi gerektiğini söyledi.

Zirve öncesi yapılan hazırlık görüşmelerinde yetkililer gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere nasıl yardım edebileceği konusunda bir anlaşmaya varamamıştı. Gelişmekte olan ülkeler zengin ülkelerin karbon salınımlarını önceden planlanandan daha da fazla kesmeleri gerektiğini savunuyor. Uzmanlar zengin ülkelerden yapılacak maddi yardımın yeni bir küresel iklim değişikliği antlaşması yapılmasında önemli rol oynayacağını savunuyor. Şu an yürürlükte olan Kyoto Protokolü 2012 yılında geçerliliğini yitirecek. Gelişmekte olan ülkeler kendilerinin iklim değişikliğinden daha fazla zarar göreceğini ancak karbon kirliliğinden gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğunu ileri sürüyor. Bilimadamları önümüzdeki 10 yıl içinde karbon salınımının yüzde 25 ile 40 arası azaltılması gerektiğini ve bu sayede ısı artışının kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

AB karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltma sözü verdi. Çin ise karbon salınımını 2005 yılındaki miktar üzerinden yüzde 45 oranında azaltma sözü verdi, Hindistan ise karbon salınımını yüzde 25 oranında azaltacak.

Başkan Barack Obama da aynı konuda bir taahütte bulunabilmek için Kongre'den çıkacak kararı bekliyor. Kongre'ye sunulan teklifte karbon salınımında yüzde 17 azaltma öngörülüyor. Eski başkan George Bush Kyoto anlaşmasına katılmayı Amerikan ekonomisine zararı olacağı gerekçesiyle reddetmişti.

XS
SM
MD
LG